Jauna norma. Cik tagad jāsver vīrietim un sievietei noteiktā vecumā

Vidējā svara rādītāji pēdējos gados ir ievērojami mainījušies, un dažiem atkal nāksies piestrādāt, lai atbilstu šiem standartiem.

Ikviens cilvēks vismaz reizi mūžā ir sev uzdevis jautājumu, cik daudz viņam vajadzētu svērt. Kāds par to uztraucas katru dienu. Ir skaidrs, ka uz šo jautājumu nevar būt viena konkrēta atbilde, jo katram cilvēkam ir savs individuālai ideālais svars. To ietekmē augums, dzimums, tauku un muskuļu masas attiecība, ķermeņa tips un tieksme uz hroniskām slimībām.

Lasi arī: Dziedātāja Aminata mainījusies līdz nepazīšanai; Domas par viņas izskatu gan dalās

Tomēr joprojām pastāv dažādas tabulas, kas ļauj sistematizēt mūsu zināšanas. Tāpat ir arī jauni pētījumi, kuru rezultātā tiek izdarīti ļoti interesanti secinājumi par ideālo svaru vīriešiem un sievietēm, un šajā sakarā arī rodas jaunas idejas par to, kas tad īsti ir “normāls svars”.

 

Lorenca formula

Viens no pašiem zināmākajiem veidiem kā uzzināt, cik jāsver cilvēkam, ir Lorenca metode. Lietošanas ērtums nav šīs metodes vienīgā priekšrocība. Ideāla ķermeņa svara jēdziens vienmēr ir relatīvs, taču par Lorenca formulas acīmredzamo priekšrocību var uzskatīt to, ka tā ļauj iegūt rādītāju, kas ir ļoti tuvu rādītājiem, kas iegūti no daudz sarežģītākām formulām.

Principā, lai pielietotu Lorenca formulu, nav nepieciešams pat kalkulators. Viņus aprēķinus var veikt galvā. Formula izskatās sekojoši: X – 100 – (X – 150)/2 ; kur X – cilvēk ķermeņa garums, izteikts centimetros.

Piemēram, tavs augums ir 176 cm. Sākumā no skaitļa X (kas šajā gadījumā ir 176) atņemam 100 un iegūstam 76. Tad no X atņemam 150, un iegūto summu izdala ar divi. (176-150)/2 = 13. Tad no pirmās iegūtās summas atņem otru: 75 – 13 = 63. Tādējādi pie 176 cm gara auguma, normāla cilvēka ķermeņa masa ir 63 kg.

Pastāv vēl vienkāršotāka Lorenca formula. Izrēķiniet centimetros pusi no jūsu ķermeņa garuma, un no šī skaitļa atņemiet 25. Piemēram, cilvēka garums ir 180 cm. Aprēķins būs sekojošs: 180/2 – 25 = 65. Ar 180 cm garumu jums jāsver 65 kg.

Rumāņu dziedātājs pats tiešraidē Facebook nofilmējis savu nāvi autokatastrofā

Uzlabota svara aprēķināšanas metode

Tomēr Lorenca metode neņem vērā tādus svarīgus parametrus kā ķermeņa tips, vecums un citi. Šim nolūkam tiek izmantotas daudz attīstītākas tehnikas. Saskaņā ar Metropolitan Life Insurance Co datiem, ideālais ķermeņa svars tiek aprēķināts, ņemot vērā trīs ķermeņa tipus: astēniķi, normostēniķi un hiperstēniķi.

Astēniķiem ir šauri kauli, garas ekstremitātes un plāns zemādas tauku slānis. Normostēniķiem anatomiskās pazīmes tuvojas vidējiem normas parametriem. Hiperstēniķiem, kā likums, ir īss augums un labi attīstīti muskuļi.

Lasi arī: Viņķele neklusē un atbild ārstam, kurš, pirms aizbraukšanas uz ASV, viņai veltīja skarbus vārdus

Saskaņā ar šo tabulu, vīriešiem – astēniķiem pie auguma 180 cm ideālais svars ir robežās no 65 līdz 69 kg. Normostēniķiem tas ir 67-75 kg, bet hiperstēniķiem ideālais svars var pietuvoties 80 kg. Ja sievietes augums ir 170 cm, tad pie šādiem parametriem sievietes – astēniķes ideālais svars būs robežās no 53 līdz 57 kg, bet hiperstēniķēm ideālais svars pie šādiem auguma parametriem var būt līdz pat 67 kg.

Pie vieniem un tiem pašiem auguma garuma parametriem ir iespējama ideālā svara atšķirība līdz pat 10 kg. Tāpēc, novērtējot figūru, ir jāņem vērā ne tikai pliki skaitļi, bet arī jāpaļaujas uz vairākiem citiem rādītājiem. Jūs varat būt tievs, bet muskuļu dēļ jūs svērsiet vairāk nekā cilvēks, kurš ļoti mīl ēst.

Kas mainās ar vecumu?

Protams, vēl viens svarīgs faktors ir cilvēka vecums.

 

Šķir otru lapu, lai redzētu tabulu

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru