Financial Times: Vairākas Eiropas savienības valstis esot gatavas maksāt par Krievijas gāzi rubļos – lūk kuras

Saskaņā ar jauno mehānismu Eiropas uzņēmumi turpinās maksāt Gazprombank par importu eiro. Krievijas banka, kas līdz šim nav pakļauta ES sankcijām, pēc tam konvertēs eiro noguldījumus rubļos otrā kontā, kas atvērts uz tās vārda. Pēdējais solis ir šiem uzņēmumiem veikt rubļa pārskaitījumu uz Krieviju.

Vācijas vicekanclers un ekonomikas ministrs Roberts Habeks trešdien paziņoja, ka Krievijas mehānisms “ir saderīgs ar sankcijām un, cik es saprotu, Vācijas kompānijas, kas to dara, pilda savus līgumus”. Viņš norādīja, ka “lielākā daļa ES valstu izmanto šo pieeju”.

Bloomberg iepriekš ziņoja, ka desmit ES kompānijas, kā to pieprasa Kremlis, ir atvērušas rubļa kontus Gazprombank, un četras no tām jau maksā rubļos.

Krievijas Gazprom otrdien paziņoja Polijas lielākajai gāzes kompānijai PGNiG par pilnīgu gāzes piegādes pārtraukšanu no līguma trešdienas rītā, tādējādi pārkāpjot Jamalas līgumu, kas ir spēkā līdz 2022.gada beigām. Tāpat gāzes piegādes tika apturētas Bulgārijas gāzes kompānijai Bulgargaz par nemaksāšanu rubļos.

Marta beigās Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu par ES valstu maksājumiem par gāzi rubļos.

Spread the love

Pievienot komentāru