Notikumi un izstādes Lūznavas muižā 2019. gada rudenī

Kultūras mantojuma svinēšana, aizrautīga ģitārmūzika, franču versija par Gēršvina dzīvi un darbiem, kokļu mūzikas un klavesīna saspēle Vivaldi skaņdarbos, Lūznavas muižas leģendas, rudens kadriļu balle, detektīvspēle mazajiem muižas apmeklētājiem, trauslais porcelāns un citi mūzikas un mākslas stāsti iedvesmos šajā rudenī Lūznavas muižā.

SEPTEMBRIS

Eiropas kultūras mantojuma dienas 2019

14. septembris 16.00-20.00, bezmaksas

Septembra sākums tradicionāli ir Eiropas Kultūras mantojuma dienu laiks, kurā tiek pievērsta uzmanība aizsargājamo pieminekļu dažādībai, vērtību apzināšanai, saglabāšanai, kā arī kultūras mantojumam kā resursam ilgtspējīgai attīstībai. Šogad Eiropas Kultūras mantojuma dienas, uzmanības centrā liekot tēmu “Restaurācija”, notiks no 12. līdz 15. septembrim. Lūznavas muiža svinēt notikumu aicina 14. septembrī, interesentiem piedāvājot izzinošu ekskursiju, keramikas cepļa izņemšanu, senās mūzikas uzvedumu un vairākas izstādes.

16.00 Izzinoša ekskursija

Ekskursija muižā, pievēršot uzmanību Lūznavas muižas restaurācijas darbiem.

17.00 Cepļa izņemšana

Lūznavas muižas keramikas cepļa izņemšana kopā ar podniekiem Ilmāru Veceli, Staņislavu Viļumu un Violu Annu Bīriņu.

18.00 Satikšanās ar izstādes “Latgale. Līvāni. Stikls+” radošo komandu.

Izstādē, kas no 13. augusta līdz 15. septembrim skatāma Lūznavas muižā, redzami Ingas Salmiņas stikla kausējumi, kas tapuši stikla kausēšanas darbnīcā “Stikls no Līvāniem”, Jāņa Ziemeļa kokgriezumi, Inetas Dzirkales keramika un Jāņa Vaidera metāls.

19.00 Senās mūzikas uzvedums “Sv. Genēzija trupas ceļojums pa Eiropu” (Lietuva)

Muzikālajā uzvedumā apvienotas mūzikas, dejas, dziesmas un aktiermākslas, savijot skatuves žanrus, kas sakņojas baroka laikā un ārpus tā. Uzvedumā skatītāji redzēs sirsnīgu fantāziju, kurā manīs savijamies itāļu Commedia dell Arte krāšņumu, Francijas karaliskās savrupnama greznumu, jautro angļu burātāju dzīvi un spāņu kaislības.

Plakātu izstāde “Rītdienas mantojums”

13.septembris-10. oktobris

Eiropas plakātu izstāde “Rītdienas mantojums”, kas Lūznavā skatāma, sadarbojoties ar Gētes Institūtu Rīgā, tapusi pērnajā, 2018. gadā, kas bija gan Latvijas, gan arī daudzu citu Eiropas valstu simtgades gads. Tāpat tas tika atzīmēts kā Eiropas Kultūras mantojuma gads, kura devīze skanēja: “Mūsu mantojums – kur pagātne satiek nākotni.” Tieši jautājums: “Kā šodiena izskatīsies pēc 100 gadiem?” ir plakātu izstādes, kurā piedalās desmit Eiropas mākslinieki, izstādes pamatdomā. Izstādē piedalās: Rudens Stencil (Latvija), peter fuxxx (Austrija), Mormor (Dānija), Anna Haifiša (Vācija), Iona Sjefna Hantingdona-Viljamsa (Islande), Evelina Germanoviča, Dovile Kačerauskaite, Toma Kanīte, Sims Kisieļus (Lietuva), Davids Riskis (Polija), Jurajs Blaško & Pēters Nosāļs (Slovākija), Mollija Fērhērsta (Apvienotā Karaliste) un Sēzars Anrī (Francija).

Komiksu izstāde “Vēstures stāstos”

16. septembris-10. oktobris

Pērnā gada maijā Leipcigas komiksu māksliniece Anna Haifiša Gētes institūtā Rīgā vadīja divu dienu radošo komiksu semināru. Godinot Latvijas simtgadi, semināra dalībnieki iedvesmojās no Latvijas vēsturē nozīmīgām personībām. Aspazija, Vaira-Vīķe Freiberga, Marks Rotko un virkne citu ievērojamu latviešu tagad nu ir arī komiksu varoņi. Divkrāsainie risogrāfijas tehnikā izdrukātie darbi, pateicoties Gētes Institūtam Rīgā un komiksu žurnālam “kuš!”, nu apskatāmi arī Lūznavas muižā.

OKTOBRIS

Ģitārists Mārcis Auziņš. Koncertsērijas “Aizrautība” papildkoncerts

6. oktobris 15.00, ieejas maksa 15,00 €

Šā gada rudenī ģitārists Mārcis Auziņš aicina uz sava otrā albuma “Aizrautība” papildkoncertiem. Gada sākumā, kad albums “Aizrautība” nokļuva pie klausītājiem, Mārcis Auziņš koncertēja gan Rīgā, gan Latvijas reģionos. Pateicoties lieliskajām atsauksmēm, kā arī skatītāju pieprasījumam, koncertsērija turpinās 2019. gada rudenī. Albumā “Aizrautība” skan Mārča Auziņa komponēti skaņdarbi, kas papildināti ar divām kaverversijām – Viļņa Krieviņa pazīstamo dziesmu “Meitenei kafejnīcā” un Imanta Kalniņa dziesmu “Dūdieviņš”. Albumam dots nosaukums “Aizrautība”, kas ir Mārča Auziņa vadmotīvs, ne tikai radot mūziku, bet arī spēlējot kopā ar citiem kolēģiem un piedaloties priekšnesumos.

Marutas Raudes personālizstādes “Vienmēr maksimāli” atklāšana

12. oktobris 14.00, bezmaksas

No 12. oktobra līdz 10. novembrim Lūznavas muižā skatāma mākslinieces Marutas Raudes (1965-2018) darbu personālizstāde “Vienmēr maksimāli”. Izstāde ir mākslinieces daiļrades retrospekcija, kurā izvēlēti darbi no iepriekšējo gadu izstādēm “…un tad viņi izgāja pie upes…”, “Perfect place for you”, “Pirmā diena jeb Pirmdiena”, “Četras nāras sarkanā jūrā”, “Totēmi”. Māksliniece strādāja dažādās tehnikās, starp kurām dominēja porcelāns, tā veidošana un apgleznošana. Darbu tēmas ir cilvēku un dabas attiecības. Strādājusi arī grafikā, oforta tehnikā. Izstāde skatāma, pateicoties mākslinieces ģimenes un “Marutas Raudes mākslas centra” atbalstam.

Jean-Marc Foltz & Stéphan Oliva (Francija) koncertprogramma “Gershwin”

12. oktobris 15.00, ieejas maksa 6,00-10,00 €

Džordžam Gēršvinam veltītais ieraksts, ko radījuši franču mūziķi klarnetists Žans Marks Folcs (Jean-Marc Foltz) un pianists Stefans Oliva (Stephan Oliva), nav tikai slavenu standartu izlase – tā ir dziļa izpratne par komponista bagātīgajām harmonijām, patiesa aizrautība ar viņa dzīvesstāstu. Francijas mūziķu duets kopā muzicē jau vairāk nekā desmit gadus un Gēršvina mūzikai veltītais albums ir jau ceturtais mūziķu kopīgais ieraksts. Koncertprogrammā skanēs gan Gēršvina klasiskās mūzikas darbi, gan visā pasaulē populārie komponista Brodvejas mūziklu skaņdarbi.

Interaktīva detektīvspēle ar bērnu grāmatu autori Luīzi Pastori

18. oktobris 13.00, ieejas maksa 3,00 €

Uz radošu satikšanos-interaktīvu detektīvspēli ar bērnu grāmatu sērijas “Mākslas detektīvi” un citu populāru bērnu grāmatu autori Luīzi Pastori šoreiz aicināti jaunākie lasītāji – skolēni no 4. līdz 6. klasei. Luīze Pastore ir Latvijā labi zināmu bērnu grāmatu autore. Pēc viņas grāmatas “Maskačkas stāsts” motīviem tapusi arī multiplikācijas filma “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”.

Ekskursija “Lūznavas muižas leģendas”. Leģendu nakts

26. oktobris 16.00, bezmaksas

26. oktobrī Latvijas pilis un muižas svinēs Leģendu nakti, kuras norisēs šogad iesaistās arī Lūznavas muiža, piedāvājot apmeklētājiem vairākus notikumus. Leģendu nakts Lūznavā sāksies ar Lūznavas muižas leģendām un nostāstiem veltītu ekskursiju – tiks atklāta daudzstumbru liepas un jaunas meitenes mīlestības leģenda, dīķos iemestās muižkundzes bagātību noslēpums, muižas Labās dāmas pastaigas un citi stāsti.

Koncertprogramma “Vivaldi, Bahs un kokle”

26. oktobris 17.00, ieejas maksa 4,00-6,00 €

Koncertprogramma klausītājiem piedāvā divu izcilu baroka laika komponistu mūzikas burvību baudīt latviešu koncertkokles skaņās. Programmu, galvenokārt, veido kompozīcijas, kas ir uzskatāmas par A. Vivaldi un J. S. Baha visā pasaulē labi zināmām mūzikas pērlēm, bet koklētāju ansambļa “Cantata” izpildījumā tās varēs dzirdēt ar, iespējams, nedaudz citām – kokles tembram raksturīgām nokrāsām. Īpašais koncerta “Vivaldi, Bahs un kokle” viesis ir izcilā latviešu klavesīniste Ieva Saliete, kuras spēlētais klavesīns virtuozi un kaismīgi “savīsies” ar dzidrajām kokļu skaņām gan oriģinālā A. Vivaldi mūzikā, gan Anda Klučnieka jaundarbā “Parafrāze par A. Vivaldi “Gadalaiki””.

Leģendu nakts kadriļu balle

26. oktobris 19.00, ieejas maksa 3,00 €

Kopš 2016. gada pavasara Lūznavas muižā tiek rīkotas kadriļu balles, kurās ar dejām, mūziku un tērpiem tiek mēģināts iejusties muižas dzimšanas laika, 20. gadsimta sākuma, atmosfērā. Balles ideja radās, iedvesmojoties no folkloras deju kopas “Dandari” rīkotās kadriļu balles Rīgā. Nu kadriļu balles ir kļuvušas par pastāvīgu muižas kultūras notikumu gada sastāvdaļu. Kadriļu ballēs pulcējas kā dejotāji no dažādām folkloras kopām gan Latgalē, gan no citām Latvijas vietām un arī ārvalstīm, tā vienkārši deju interesenti no tuvākām un tālākām vietām. Leģendu nakts kadriļu ballē piedalīsies Latvijas Universitātes deju folkloras kopa “Dandari”, etnokompānija “Zeidi”, Lūznavas muižas kadriļu deju grupa, kapela “Dziga”, deju kolektīvs “Kūzuls” un ansamblis “Leigarid” no Igaunijas.

NOVEMBRIS

“Spīķeru kvarteta” koncertprogramma “Kvartets. Mendelszons un Ravels”

23. novembris 15.00, ieejas maksa 6,00-10,00 €

“Spīķeru kvartets” no tik plašā un daudzveidīgā stīgu kvartetu repertuāra savā jaunajā koncertprogrammā piedāvā divu autoru – Mendelszona un Ravela – mūziku. Programmas koncepcija ir īsa – mūziķi ir izvēlējušies divus skaņdarbus, kas šobrīd aizkustina un iedvesmo pašus un liek degt nepacietībā dalīties tajā visā arī ar klausītājiem. “Spīķeru kvartets” ir savienība mūzikā, kas neierasti saticīgi un radoši kopā muzicē kopš 2011. gada. Tajā spēlē kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” koncertmeistare Marta Spārniņa, viņas vietnieks Anti Kortelainens, orķestra altu grupas mūziķe Ineta Abakuka un Latvijas Nacionālā orķestra čellu grupas koncertmeistare Ieva Upatniece.

Rudens sezonas notikumu un izstāžu programma var tikt papildināta. Plašāk par Lūznavas muižu un tās aktivitātēm var uzzināt muižas mājaslapā http://luznavasmuiza.lv vai muižas sociālajos tīklos. Muižas darbalaiks no 1. maija līdz 30. septembrim ir no 10.00 līdz 18.00, bet no 1. oktobra līdz 30.aprīlim no 9.00 līdz 16.00 (pirmdienās muiža apmeklētājiem slēgta). Muižas, muižas ekspozīciju un izstāžu, kapelas, parka individuāls apmeklējums pieaugušajiem maksā 2,00 €, bet skolēniem, studentiem un pensionāriem 1,50 €. Biļetes uz muižā notiekošajiem pasākumiem sarūpējamas “Biļešu Paradīze” biļešu tirdzniecības sistēmā – kasēs visā Latvijā vai internetā, kā arī uz vietas Lūznavas muižā.

Notikumus un izstādes Lūznavas muižā 2019. gada rudenī atbalsta Rēzeknes novads, Valsts kultūrkapitāla fonds, Gētes Institūts Rīgā, Francijas Institūts Latvijā un Eiropas Savienības informācijas punkts Austrumlatgalē.

Spread the love

Pievienot komentāru