Aizsardzības ministrs Artis Pabriks izsakās par Latvijas karavīru un bruņojuma sūtīšanu uz Ukrainu

Latvijas valstij tiešu draudu pašlaik nav. Mēs tādus neredzam. Bet, ja gadījumā sāksies kaut kas aktīvāks – nedod Dievs, Krievijas iebrukums Ukrainā, protams, mums ir jārēķinās ar dažāda veida papildu izaicinājumiem visā Eiropas reģionā. Tas ir pilnīgi skaidrs.”

Turpinoties saspringtajai situācijai saistībā ar Krievijas radīto drošības krīzi, Rietumi joprojām turpina konsultācijas un īsteno diplomātiskos pūliņus mazināt spriedzi. Ukrainā trešdien viesojas ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kurš pirms vizītes paziņojis, ka ASV nevēlas konfliktu, bet gan mieru.

Tālākas sarunas piedāvā arī NATO, taču Krievija pašlaik sagaida rakstisku atbildi par drošības garantijām. Tikmēr Kijevas sabiedrotie turpina sniegt palīdzību Ukrainai, lai stiprinātu tās drošību.

ASV valsts sekretārs Blinkens, kuram trešdien paredzēta tikšanās ar Ukrainas līderiem, norādījis, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins spēj veikt pasākumus, lai mazinātu šo krīzi un lai ASV un Krievija varētu uzturēt attiecības, kas nav balstītas uz naidīgumu.

Lasi arī: Pavļuts nosaucis kritērijus un ciparus pie kuriem gaidāma ierobežojumu pastiprināšana Latvijā

Centienos stiprināt Rietumu vienotību ceturtdien Blinkens dosies arī uz Berlīni, kur ASV, Lielbritānijas, Vācijas un Francijas pārstāvji runās par pašreizējo situāciju. Savukārt piektdien Ženēvā Blinkens tiksies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki uzsvērusi, ka situācija nonākusi punktā, kurā Krievija var uzbrukt Ukrainai jebkurā brīdī.

“Putins ir radījis šo krīzi, pulcējot 100 000 karavīru gar Ukrainas robežu, kas ietver Krievijas spēku kustību Baltkrievijā kopīgu mācību nolūkā un veic mācības arī pie Ukrainas robežām.

Būsim atklāti – mūsu skatījumā šī ir ārkārtīgi bīstama situācija. Mēs atrodamies posmā, kurā Krievija jebkurā brīdī var īstenot uzbrukumu Ukrainai.

Blinkens ļoti skaidri norādīs, ka ir iespējams diplomātisks ceļš, un tas ir Putina un krievu lēmums, vai tie cietīs būtiskas ekonomiskas sekas vai ne.”

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien sacīja, ka uzaicinājis Krieviju un NATO sabiedrotos uz jaunām sarunām, lai novērstu draudus, ka Krievija var uzbrukt Ukrainai.

 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru