Ārsti pieprasījuši Pavļuta demisiju; lūk ko ministrs grasās darīt

Pavļuts sarūgtināts

Pavļuts vietnē “Twitter” otrdienas vakarā komentēja LĀB pieprasījumu, norādot, ka ir sarūgtinās un ka ir sasaucis nozares stratēģiskās padomes sēdi problēmas risināšanai.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz LĀB valdes locekli Kārli Rāceni, ziņo, ka valdes balsojums “bijis vienbalsīgs”, jo neviens nav balsojis pret.

Biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis otrdienas vakarā LTV raidījumā “1:1” norādīja, ka LĀB bija arī versijas par visas valdības demisijas pieprasīšanu, bet ārsti uzskatījuši, ka tas ir pārāk liels risks valstij, tāpēc lemts tikai par Pavļuta demisijas pieprasīšanu.

Fūrmanis problēmu raksturojot norāda, ka ministrija neiesaistās dialogā ar LĀB. Kā piemēru viņš min, ka šodienas ziņu par mobilizāciju biedrība uzzinājusi nevis no ministrijas, bet gan no medijiem. “Ir bijuši gadījumi, kad lēmumi pieņemt vienpersonīgi,” saka Fūrmanis. Viņš norāda, ka ministrija nekonsultējas ar mediķiem.

Grauj sistēmu

Demisijas pieprasījumā biedrība raksta, ka vēlas, “lai VM un veselības ministrs pārstāj graut Latvijas veselības aprūpes sistēmu, un uzņemas atbildību par vakcinācijas procesa organizācijas kļūdām.”

LĀB vēstulē raksta, ka “kopš 2021. gada jūlija VM nav apstiprinājusi pacientu prioritizēšanas vadlīnijas, kā to paredz Ministru Kabineta noteikumi.” LĀB pārstāve Evija Ansonska norāda, ka “svarīgais uzdevums ir novilcināts un vadlīniju neesamība rada vēl lielāku apgrūtinājumu Covid-19 pacientu ārstēšanā iesaistīto mediķu darbā.”

LĀB arī uzskata, ka pašlaik VM ar paziņojumu par mobilizāciju rada nevajadzīgu trauksmi iedzīvotāju un arī mediķu vidū, lai gan kopš 2020. gada pavasara nav uzrunāts vairums no speciālistiem, kuri brīvprātīgi pieteicās strādāt ar Covid-19 pacientiem.

 

Jāveic plānošana

“Pirms mobilizācijas uzsākšanas ir jāveic mērķtiecīga resursu plānošana, kā arī Covid-19 pacientu ārstēšanā iesaistīto mediķu apmācība,” norāda Ansonska.

Biedrība skaidro, ka vakcinācija ir svarīgākais Covid-19 profilakses līdzeklis, kura organizēšanai paredzētie līdzekļi ir iztērēti bez reālas atdeves no ieguldījumiem. Sākotnēji ģimenes ārstu darbs tika noniecināts, bet tagad kolēģi tiek vainoti visās ar vakcināciju saistītās problēmās.

Tāpat ārsti ir neapmierināti ar jau gadiem sāpīgo jautājumu par mediķu atalgojumu. “Tā vietā, lai risinātu veselības aprūpē strādājošo darbinieku atalgojuma jautājumu, valdība visā nopietnībā diskutē par ārvalstu speciālistu piesaisti, kas vēl vairāk demotivē esošo, uz izdegšanas sliekšņa strādājošo, personālu,” raksta Ansonska.

Savukārt Pavļuta partijas biedre iekšlietu ministre Marija Golubeva LTV “Šodienas jautājums” norādīja, ka partija drīzāk neatbalstīs demisijas pieprasījumu no LĀB. Viņa uzskata, ka LĀB šobrīd prasa Pavļutam atbildību par visas sabiedrības kopīgi pieļautajām kļūdām.

 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru