Atvieglo kārtību elektroenerģijas sistēmas pieslēguma izveidei

Apstiprinot grozījumus Ministru kabineta 2014. gada 21. janvāra noteikumos Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi”, valdība š.g. 6. septembrī lēma atvieglot kārtību elektroenerģijas sistēmas pieslēguma izveidei, kā arī precizēt elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu un obligātā iepirkuma komponentes kompensācijas kārtību.

Līdz ar grozījumiem MK noteikumos ieviests vienkāršotas shēmas elektroenerģijas pieslēguma regulējums, kas atvieglos pieslēgumu ierīkošanu un dos sistēmas operatoriem rīcības brīvību, ļaujot operatoram un lietotājam par tehniskajiem risinājumiem vienoties savstarpējā līgumā.

Vienkāršotas shēmas pieslēguma ierīkošana ļaus elektroenerģijas lietotājiem/ražotājiem, kuru objektiem nav nepieciešama nepārtraukta piekļuve elektroenerģijas sistēmai, izbūvēt sistēmas pieslēgumu īsākos termiņos un ieguldīt mazākus finanšu resursus, kā tas būtu klasiska pieslēguma ierīkošanas gadījumā. Tādējādi rasts risinājums, lai nodrošinātu papildu elektrostaciju pieslēgšanu tīklam, kuras pretējā gadījumā gaidītu jaudu atbrīvošanos tīklā, lai saņemtu tehniskos noteikumus elektrostacijas pieslēguma izbūvei.

Vienlaikus līdz ar šodien apstiprinātajiem grozījumiem MK noteikumos precizētas normas sistēmas pakalpojumu (t.i. elektroenerģijas sadales un pārvades tarifa), kā arī obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu kompensācijas administrēšanai.

Kā zināms, Ministru kabinets jau š.g. 23. augustā sēdē, izskatot Ekonomikas ministrijas sagatavoto Konceptuālo ziņojumu “Kompleksi pasākumi obligātā iepirkuma komponentes problemātikas risināšanai un elektroenerģijas tirgus attīstībai”, paredzot papildu finansējumu novirzīt obligātā iepirkuma komponentes (turpmāk – OIK) segšanai visiem elektroenerģijas lietotājiem gan šogad, sākot no 1. septembra, gan visu nākamo gadu.

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2014. gada 21. janvāra noteikumos Nr. 50 “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” var iepazīties Tiesību aktu portālā.

 

Arī interesanti: Spāņu radiostacija atklāj cik patiesībā Barselonā nopelna Roberts Levandovskis

Spread the love

Pievienot komentāru