Dienvidkurzemes festivāls “Rimbenieks” ar diviem koncertiem šonedēļ izskanēs Liepājā

Liepājas Simfoniskā orķestra un Dienvidkurzemes novada pašvaldības kopīgi rīkotais Dienvidkurzemes festivāls “Rimbenieks” noslēgsies ar 2 koncertiem Liepājā.

Koncertzālē “Lielais dzintars” notiks komponistam Pēterim Plakidim veltīts koncerts, bet Sv.Jāzepa katedrālē Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” atskaņos Baha, Brāmsa un Mendelszona sakrālās motetes.

 

Piektdien, 26.augustā, pulksten 19 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” tādi augstākās klases latviešu mūziķi kā čellists Ivars Bezprozvanovs, flautiste Ilona Meija, obojists Pēteris Endzelis un pianiste Dzintra Erliha atskaņos ļoti īpašu koncertprogrammu, kas veltīta ievērojamajam latviešu komponistam Pēterim Plakidim viņa 75-gadē.

Pētera Plakida daiļrade aptver plašu dažādas ievirzes skaņdarbu klāstu gandrīz visos mūzikas žanros. Simfoniskajā mūzikā Plakidis ir interesanti apvienojis neoklasicisma un romantiskas pasaules izjūtas stilistiku. Kora mūzikā un vokālajā kamermūzikā vairāk pārstāvēta psiholoģiski dramatiskās izteiksmes sfēra, nereti arī liriska intimitāte.

“Lai gan muzikālajā izteiksmē komponists ir ļoti daudzšķautņains, visos daiļrades periodos skaidri jūtama klasicistiska līdzsvarotība. Mūzikas tēlainību caurstrāvo tiekšanās pēc psiholoģiskas konkrētības un polifona domas izklāsta, kas nereti oriģināli sintezējas ar liriskām, emocionāli spriegām atklāsmēm,” norādīts Latvijas Mūzikas akadēmijas apkopotajā informācijā.

Daudzus gadus Plakidis muzicēja duetā ar dzīvesbiedri, ievērojamo latviešu kamerdziedātāju – mecosoprānu Maiju Krīgenu. 1991.gadā Plakidis kopā ar čellistu Ivaru Bezprozvanovu un amerikāņu klarnetistu Eriku Mandatu izveidoja “The Transatlantic trio”, kas uzstājās koncertos Latvijā, Lielbritānijā un ASV.1996.gadā komponists saņēma Lielās mūzikas balvu par skaņdarbu “Variācijas orķestrim”.

Koncerta programmā varēs baudīt gan Pētera Plakida mūziku, gan arī citu latviešu skaņražu darbus.

Svētdien, 28.augustā, pulksten 18 lielākajā katoļu dievnamā Kurzemē – Liepājas Sv.Jāzepa katedrālē sadarbībā ar Starptautisko Garīgās mūzikas festivālu notiks Dienvidkurzemes festivāla “Rimbenieks” noslēguma koncerts. Ērika Ēriksona Starptautiskā kordiriģentu konkursa laureātes – Nīderlandē dzīvojošās latviešu diriģentes Kristas Auderes vadībā Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” kopā ar čellistu Ēriku Kiršfeldu, klavesīnisti Gertrudu Jerjomenko un kontrabasistu Gunti Kolertu atskaņos kora polifonijas lielmeistaru Johana Sebastiāna Baha, Johannesa Brāmsa un Fēliksa Mendelszona sakrālās motetes.

Programmā skanēs arī liepājnieka Agra Engelmaņa un franču komponista Olivjē Mesiāna skaņdarbi solo instrumentiem. Mesiāna trešo daļu solo klarnetei “Putnu bezdibenis” no “Kvarteta laika galam” atskaņos Liepājas Simfoniskā orķestra klarnešu grupas koncertmeistars Kārlis Catlaks. Savukārt Engelmaņa Meditāciju čellam solo varēs baudīt Liepājas Simfoniskā orķestra bijušā čellu grupas koncertmeistara Ērika Kiršfelda interpretācijā.

Kā ziņots iepriekš, mūzikas festivāls “Rimbenieks” pie klausītājiem ierodas jau otro vasaru un ar 14 dažādiem koncertiem apceļo Dienvidkurzemi. Koncerti jau notikuši tādās gleznainās novada vietās kā Kazdanga, Grobiņa, Krūte, Gramzda, Kalēti, Durbe, Pāvilosta, Aizpute, Nīca, Jūrmalciems, Dēsele.

Pilna festivāla programma, kā arī koncertvietu karte atrodama Liepājas Simfoniskā orķestra mājaslapā www.lso.lv/festivali/rimbenieks. Biļetes uz atlikušajiem diviem festivāla koncertiem pieejamas “Biļešu paradīzes” tīklā.

Spread the love

Pievienot komentāru