Jauna informācija par to, cik ilgi varētu palikt spēkā esošā ārkārtas situācija

Savukārt līdz brīdim, kad epidemioloģiskā situācija būs uzlabojusies, Ekonomikas ministrija gatavo plānu tirdzniecības atsākšanai plašākā veikalu lokā ar papildu prasībām par platību katram apmeklētājam un viņu uzskaiti.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs gan uzskata, ka pietiekami stingrs ir jau esošais regulējums.

Jau pašreizējie noteikumi nodrošina drošu iepirkšanos un jau šobrīd pārsniedz Eiropas Savienības dalībvalstīs noteiktās prasības. Esam aicinājuši noņemt tirdzniecības ierobežojumus darba dienās. Nerunājot par to, ka vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs, piemēram, Igaunijā, nav nekādu ierobežojumu tirdzniecībā,” sacīja Danusēvičs.

Covid-19 situācijai turpinoties, valdība paplašina atbalsta pasākumus dažādām nozarēm. Pagājušajā nedēļā ministri lēma paplašināt potenciālo atbalsta saņēmēju loku apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai. Izstrādāti jauni kritēriji, piemēram, par apgrozījuma kritumu vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu pērn laikā no augusta līdz oktobrim. Šo plānu gan vēl saskaņos Eiropas Komisija.

Vai piekrīti esošajam uzstādījumam par ierobežojumu atcelšanu?

Savukārt Kultūras ministrija izstrādā plānu, kā nodrošināt 500 līdz 1000 eiro atbalstu radošajām pašnodarbinātajām personām dīkstāves laikā. Kritēriju izstrāde pabalsta saņēmēju noteikšanai gan būs ļoti sarežģīta, jo daļa potenciālo pabalsta saņēmēju turpina darbu citā profesijā, piemēram, ir pedagogi, intervijā Latvijas Radio izteicās Pašnodarbināto mūziķu biedrības vadītājs Kaspars Zemītis.

Ir tādi, kuri šobrīd ir uz diezgan liela izmisuma robežas, teikšu godīgi. Ir, protams, mūziķi, kuriem ir kādi uzkrājumi. Stādieties priekšā, mums ir arī ļoti populāri mūziķi, kuriem šobrīd ir smagi. Es domāju, ka šobrīd šie 500 līdz 1000 eiro ir teorētisks cipars, un šobrīd būs nopietnas sarunas, lai identificētu tos radošos, kuriem šī palīdzība ir vajadzīga,” sacīja Zemītis.

Jaunākie dati liecina, ka laikā no aizvadītā gada 1. decembra līdz janvāra beigām Valsts ieņēmumu dīkstāves pabalstus un algu subsīdijas kopumā izmaksājis par kopumā 27,7 miljoniem eiro.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 turpināja pieaugt. Tādēļ ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 7. februārim, un līdz tam spēkā ir stingri ierobežojumi, kā arī “mājsēde” nedēļas nogalēs, kas nozīmē, ka no plkst.22 līdz 5 katram jāatrodas savā dzīvesvietā.

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru