Jaunumi Rīgas satiksme kukuļdošanas un korupcijas lietā (+video)

Pirms trīs gadiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica vērienīgas kratīšanas Rīgas domē, uzņēmumā “Rīgas satiksme” (RS) un vairāku amatpersonu dzīvesvietās aizdomās par vērienīgu kukuļošanu transportlīdzekļu iepirkumos.

Pēc izmaiņām uzņēmuma vadībā tika uzsākti vairāki auditi, kuru rezultātā tika sāktas krimināllietas arī par tā dēvēto politkonsultantu līgumiem.

Latvijas Televīzijas raidījums “De facto” svētdien vēstīja, ka policija pēta ne vien RS, bet arī citu pašvaldības uzņēmumu konsultantus. Savukārt RS korupcijas pamatlietā līdz apsūdzībām vēl jāgaida – KNAB joprojām dzen pēdas iespējamo kukuļu naudas plūsmai, kas ved līdz pat Āzijai.

Lasi arī: Eiropadomē strīdi par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu

Bijušais RS šefs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma “Škoda Transportation” komercdirektors Vladislavs Kozāks, skandalozais uzņēmējs Māris Martinsons un ar viņu saistītais pāris Edgars Teterovskis un Elīna Kokina – bez šiem pieciem jau publiski izskanējušajiem tiesības uz aizstāvību “Rīgas satiksmes” krimināllietā ir arī kādam Latvijas juristam.

Vēl divi aizdomās turētie pa šiem gadiem ir miruši: “Rīgas satiksmē” par iepirkumiem atbildīgais Igors Volkinšteins un uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, kura firmas “Alkom-Serviss” un “Alkom-Trans” apkalpoja Rīgas sabiedriskā transporta kompāniju.

Šo grupu KNAB aizturēja aizdomās par iespējamo korupciju saistībā ar tramvaju, trolejbusu un autobusu iepirkumu līgumiem, kuru kopējā vērtība ir 270 miljoni eiro.

KNAB ieskatā, kukuļi vismaz 5 procentu apmērā no līgumu summām nāca no Čehijas firmām “Škoda Transportation” un “Škoda Electric”, kā arī no Polijas uzņēmuma “Solaris Bus & Coach”.

 

Izmantoja shēmas

To legalizēšanai izmantotas sarežģītas shēmas, lai caur garu ķēdi slēptu gala saņēmējus.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk plus noskatītos video sižetu 

Spread the love

Pievienot komentāru