Ķiploks veselībai: Kas ar tevi notiks, ja ēdīsi pa vienai ķiploka daiviņai dienā

Ķiploks veselībai

Ķiploks veselībai- tas ir viena no vecākajām dārzeņu kultūrām, par kuru jau vairāk nekā pirms 4,5 tūkstošiem gadu rakstīja senie šumeri.

Tā specifiskais aromāts un gastronomiskās īpašības ir labi zināmas visā pasaulē. Kas tad padara ķiplokus par tik populāru augu?

Uzzināsim vairāk par šo augu. Kādas ir tā pozitīvās un negatīvās īpašības, vai tas tiešām ir tik noderīgs? Un kāpēc šī produkta cenas ziemā ir tik pārmērīgi augstas?

Ko dara ķiploks…

 

Vēsture

Visā mūsu vēsturē ķiploki ir noderējuši cilvēkiem ne reizi vien. Tam piedēvēja “maģiskas” īpašības un tika izmantots kā līdzeklis pret kultūraugu kaitēkļiem. Ēģiptes faraoni to iekļāva savu strādnieku uzturā, lai viņiem pietiktu spēka piramīdu būvēšanai. Senie grieķi ķiplokus sajauca ar medu, lai uzlabotu vīrišķību un attīrītu plaušas. Romieši, kad devās iekarojumu kampaņās, līdzi kā talismanu ņēma ķiploku galviņu.

Lasi arī: Liekas, ka tā ir maza būdiņa ar siltumnīcu. Kad saimnieki Tevi uzaicinās ienākt, tu apjuksi!

Spānijas pilsēta Las Pedronjēra šodien oficiāli tiek uzskatīta par pasaules ķiploku galvaspilsētu. Krievijā šis augs parādījās vēl 9. gadsimtā. Kā redzams, mūsu senčiem bija pietiekami daudz laika, lai izpētītu ķiplokus gan no iekšpuses, gan ārpuses un pat izdarītu dažus secinājumus.

 

Šķir otru lapu, lai lasīt talāk

Spread the love

Pievienot komentāru