Latvijā aizliedz dabasgāzes piegādes no Krievijas – lūk ko tas nozīmē

Saeima ceturtdien, 14. jūlijā, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz dažādot dabasgāzes piegāžu ceļus un nodrošināt dabasgāzes stratēģiskās rezerves, kā arī aizliegt Krievijas gāzes piegādes, informēja parlamentā.

Likums noteic vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoram nodrošināt infrastruktūru, kas ierobežo piegāžu riskus, un pienākumu veidot dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

Publiskajam tirgotājam ne vēlāk kā līdz katra gada 31. augustam saistīto lietotāju patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apjoms laikposmam no attiecīgā gada 1. oktobra līdz nākamā gada 30. aprīlim ir jāuzglabā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Likums paredz arī dabasgāzes piegādes aizliegumu no Krievijas.

“Gāzes stratēģiskās rezerves jānodrošina tādā apmērā, lai piegāžu aizsardzība būtu iespējama ne tikai aizsargātajiem lietotājiem, bet ziemas sezonā ļautu nodrošināt termoelektrocentrālēs elektroenerģijas ražošanas bāzes jaudu,” iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (“Konservatīvie”).

Tāpat likumprojekts noteic Ministru kabinetam līdz 2023. gada 31. decembrim iesniegt Saeimai ziņojumu par nacionālo kodolenerģijas programmu.

KONTEKSTS:

Valdību veidojošās partijas iepriekš vienojās, ka Latvija varētu atteikties no Krievijas gāzes līdz ar nākamā gada sākumu. Lai nodrošinātu dabasgāzes piegādes, Ekonomikas ministrijai uzdeva risināt pārrunas ar Igauniju par topošā Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanu, bet tuvākajos gados Latvijā tiks izveidots savs terminālis. Saeima izmaiņas apstiprināja arī pirmajā lasījumā.

Igaunijas valdība aprīļa sākumā panākusi principiālu vienošanos par to, ka valsts līdz gada beigām atteiksies no Krievijas dabasgāzes importa. Lietuva arī paziņoja, ka tā pilnībā atteikusies no Krievijas gāzes, un viss Lietuvas pieprasījums tiek apmierināts caur Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināli. Tikmēr Krievijas gāzes kompānija “Gazprom” 27. aprīlī pārtraukusi piegādāt gāzi Polijai pa Jamalas–Eiropas gāzesvadu un Bulgārijai.

Spread the love

Pievienot komentāru