Latvija, Covid-19 seku mazināšanai, no Eiropas savienības saņems sešas reizes mazāk naudas nekā plānots

Latvija no Eiropas Savienības (ES) Solidaritātes fonda Covid-19 seku mazināšanai saņems gandrīz 1.18 miljonus eiro, kas ir sešas reizes mazāka summa nekā Latvija no minēta fonda vēlējās piesaistīt, teikts otrdien izskatīšanai valdībā iesniegtajā Veselības ministrijas (VM) informatīvajā ziņojumā.

Paredzams, ka no ES Solidaritātes fonda saņemtais finansējums tiks piešķirts VM medicīnas tehnoloģiju un aprīkojuma iegādei ārstniecības iestādēm Covid-19 seku mazināšanai 550 792 eiro apmērā un Nacionālā veselības dienesta izdevumiem par vienotā digitālā epidemioloģiskās drošības rīka izstrādi 626 885 eiro.

 

Fonda ideja

ES Solidaritātes fonds tika izveidots, lai reaģētu lielu dabas katastrofu gadījumā un izrādītu solidaritāti katastrofās cietušajiem Eiropas reģioniem. Fondu izveidoja pēc plašiem plūdiem, ko Viduseiropas valstis piedzīvoja 2002. gada vasarā.

Reaģējot uz Covid-19 uzliesmojumu, no 2020. gada 1. aprīļa tika paplašināta fonda darbības joma, iekļaujot tajā arī liela mēroga sabiedrības veselības ārkārtas situācijas.

Lasi arī: Algu subsīdijas Covid-19 krīzē skartajiem nevakcinētām personām neizmaksās

Ņemot vērā, ka arī Latviju smagi skāra Covid-19 izplatība, tostarp būtiski valsts budžeta resursi tika novirzīti izplatības mazināšanai, VM 2020. gada 18. jūnijā iesniedza Eiropas Komisijā Latvijas sagatavoto Solidaritātes fonda pieteikumu par kopējo izdevumu summu 178,63 miljoni eiro.

Ņemot vērā Solidaritātes fonda atbalsta apmēra aprēķina formulas, šāda izdevumu summa atbilstu iespējai saņemt Solidaritātes fonda finansējumu 7,7 miljonu eiro apmērā.

 

Kas nepatika Eiropas komisijai

Daļu no Latvijas pieteikumā iekļautiem izdevumiem Eiropas Komisija uzskatīja par tieši ar veselības jomu nesaistītiem izdevumiem. Piemēram, Latvijas Darba devēju konfederācijas pieprasījums par individuālo aizsardzības līdzekļu nepieciešamību un finansēšanu komersantiem un Labklājības ministrijas pieprasījums par slimības pabalstiem.

Ņemot vērā Solidaritātes fonda ierobežoto finansējumu, tas tika arī proporcionāli samazināts visām dalībvalstīm pieejamā finansējuma apmērā.

Eiropas Parlaments un Padome šā gada jūnijā apstiprināja finansējuma mobilizēšanu no Solidaritātes fonda līdzekļiem, piešķirot Latvijai 1 177 677 eiro.

“Tā kā Latvijai no ES Solidaritātes fonda tika piešķirts aptuveni sešas reizes mazāks finansējums nekā sākotnēji plānots, kā arī ņemot vērā faktu, ka veselības nozare ilgstoši strādā kritiski nepietiekama finansējuma apstākļos un vienlaicīgi veselības nozarei Covid-19 seku ierobežošanā ir viena no svarīgākajām lomām, Solidaritātes fonda piešķirtais finansējums ir jānovirza veselības nozares publisko izdevumu segšanai,” secināja VM.

Lasi arī: Pāvels Globa šo piecu zodiaka zīmju pārstāvjiem oktobra beigās prognozē fantastiskus panākumus

Tāpēc VM rosināja piesaistīt Solidaritātes fonda līdzekļus izdevumu segšanai par medicīnas tehnoloģiju un aprīkojuma iegādēm ārstniecības iestādēm, lai nodrošinātu Covid-19 pacientu ārstēšanu un epidemioloģiskās drošības prasības, kā arī izdevumu segšanai par vienotā digitālā epidemioloģiskās drošības rīka izstrādi.

Spread the love

Pievienot komentāru