Latvijas armija joprojām izmanto vecos čekas tankus, bet tuvākā nākotnē plānotas lielas izmaiņas


Neskatoties uz Nacionālo bruņoto spēku (NBS) nodrošinājumu ar bruņutehniku ​​un bruņutehnikas klātbūtni Latvijā dislocētās NATO kaujas grupas rīcībā, Latvijas armija joprojām izmanto arī Čehijas dāvinātos 60.-70.gadu tankus.

2000. gada martā NBS saņēma trīs Čehijas dāvinātos tankus T-55 AM2. Divi tanki tika ražotas 1978. gadā, viens 1969. gadā. 1982. gadā tankiem tika veikts kapitālais remonts un modernizācija.

Kā pastāstīja NBS pārstāve Sandra Brāle, tanki joprojām tiek izmantoti mācībām un dažkārt arī treniņu uzdevumiem. Pašlaik kaujas gatavībā atrodas divi tanki, un viens ir nodots kapitālajam remontam.

Pēc Brāles teiktā, tanku izmantošana mācībām šobrīd nav tik intensīva kā agrāk, ņemot vērā, ka Ādažos dislocētās NATO kaujas grupas rīcībā ir modernāka tehnika.

Latvija līdz 2015. gadam bija viena no tām NATO valstīm, kurai nebija savas bruņutehnikas, izņemot šos trīs tankus. 2015. gada rudenī NBS saņēma pirmās kaujas izlūkošanas mašīnas no Lielbritānijas. Vēlāk no Austrijas tika iegādātas pašgājējhaubices, saņemtas arī pirmās Patria bruņumašīnas. Līdz 2029.gadam Latvijas armija plāno saņemt vairāk nekā 200 jaunas bruņutehnikas.

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru