LVĢMC brīdina par, iespējams, visu laiku karstāko Latvijas vasaru un ko tas nozīmēs mums

Noteikti vajag atrasties vēdinātās telpās vai ēnā. Sauļoties ir bīstami augstā ultravioletā starojuma dēļ, jo iespējams saulē ātri apdegt, arī, ja lietots pretapdeguma krēms,” norāda Vīksna.

Tāpat viņš norāda, ka arī peldoties ir liels potenciāls, lai rastos veselības problēmas. Vīksna min piemēru, ka daudzviet piekrastē sastopams apvelings, kas ir fenomens kad sauszemes vējš aizpūš siltāko ūdens virskārtu un tā vietā nāk aukstāki ūdeņi no zemākajām kārtām, un tā temperatūra ir ledaina: +7 grādi. Pēc lielā karstuma sastapšanās ar tik aukstu ūdeni var izraisīt cilvēkiem šoku.

Pašlaik valstī izsludināts brīdinājums par ugunsbīstamību Pierīgas un centrālajos reģionos.

“Izskatās, ka tuvākajā laikā tā tikai pastiprināsies, jo saglabājas karstums un nav gaidāmi intensīvi nokrišņi, turklāt augsnes virskārta mežos kļūst sausa,” teic Vīksna.

 

Pēc viņa vārdiem, tas nozīmē, ka pastāv augsta aizdegšanās iespējamība, un šajā gadījumā jāizvairās no atklātas uguns lietošanas. Ja sakurts ugunskurs, tas rūpīgi jānodzēš ar smiltīm.

“Izskatās, ka mūs gaida karsts laiks. Izskatās, ka Latvijā turpinās ieplūst siltās gaisa masas, un temperatūra gaidāma virs normas,” piebilst Vīksna.

 

Laika prognoze nedēļai

No pirmdienas tveice pieņemsies spēkā, gaisa temperatūra nākamnedēļ var sasniegt +35 grādus. Liela iespēja, ka karstākais laiks būs no otrdienas līdz ceturtdienai, pēc tam Latvijā var ienākt kaut nedaudz vēsāks gaiss no rietumiem, tomēr pastāv risks, ka ekstremāli stiprs karstums saglabāsies ilgstoši.

Siltākajās naktīs gaisa temperatūra nenoslīdēs zemāk par +18..+24 grādiem.

Sagaidāms, ka valstī kopumā nokrišņu būs maz, bet atsevišķās vietās iespējamas ļoti stipras pērkona lietusgāzes.

Lasi arī: Ekstrasense, kura paredzēja prinča Filipa nāvi, atklāj, kas notiks ar Covid-19

Tuvākajā laikā tiks pārspēti daudzi temperatūras rekordi. Pastāv augsta varbūtība, ka jūlijs un vasara kopumā kļūs par karstāko Latvijas vēsturē. Gaidāms arī novērojumu vēsturē lielākais tropisko nakšu skaits.

Jau vēstīts, ka cilvēku izraisītās globālās sasilšanas dēļ zinātnieki nākotnē prognozē arvien spēcīgākus karstuma viļņus. Pieaugs arī intensīvu lietusgāžu un to izraisītu plūdu risks, lai gan karstuma dēļ arvien biežāk gaidāms postošs sausums.

Spread the love

Pievienot komentāru