Noslēgušās pirmās Jauno dabaszinātņu pētnieku centra nodarbības

Vasaras brīvlaikā Jauno dabaszinātņu pētnieku centrs piedāvāja lielisku iespēju skolēniem uzzināt par dažādām ar zinātni un tehnoloģijām saistītām tēmām, kā arī satikt pieredzējušus un iedvesmojošus savas jomas speciālistus.

Jauno dabaszinātņu pētnieku centra vasaras programmas ietvaros zinātnes centrā VIZIUM kopā norisinājās desmit nodarbības par dažādām aizraujošām ar astronomiju saistītām tēmām. Interesenti tika aicināti pieteikties un piedalīties visās nodarbībās, kā arī bija iespēja reģistrēties tikai uz sev interesējošām tēmām. Nodarbības ikvienam interesentam bija pieejamas bez maksas!

Piedaloties nodarbībās, pie viena no lektoriem – Ventspils Augstskolas Asociētā viesprofesora Jura Žagara, skolēniem bija iespēja izzināt, kā radusies Pasaule – zvaigžņu dzimšana un to bojāeja, Saules sistēmas veidošanās un komētas. Nodarbību laikā tika pārrunātas tādas nopietnas un aktuālas tēmas, kā klimata pārmaiņas un tā sekas. Tāpat skolēniem tika piedāvāts ieskats kosmosa izpētes vēsturē – pirmie praktiskie mēģinājumi gan projektēt, gan izgatavot reaktīvos lidaparātus un to nozīme kosmosa izpētē. Dodoties izziņas “ekskursijā” uz trīs mums tuvākajām planētām: Marss, Merkurs un Venēra, dalībnieki tika iepazīstināti ar planētu dīvainībām un izmantošanas iespējām nākotnē, kā arī saņēma atbildes uz jautājumu “Kur vēl Saules sistēmā meklēt dzīvas būtnes?”.

Datorzinātņu doktors Mārtiņš Gills, Latvijas astronomijas biedrības pārstāvis, savās nodarbībās sniedza ieskatu par laika skaitīšanas astronomiskiem principiem, vietējo laiku, joslas laiku un vasaras joslas laiku. Klātesošie tika iepazīstināti ar Saules pulksteņa darbības principiem, maiņzvaigžņu novērojumu vēsturi, kā arī saņēma praktiskus padomus maiņzvaigžņu novērošanai. Tika sniegts ieskats Saules mijiedarbībā ar Zemes magnetosfēru, ziemeļblāzmu izcelsmes mehānismā, aptumsumu veidošanās un to veidiem, kā arī Mēness aptumsumu specifikā, novērošanā un fotografēšanā.

Kopā nodarbībās piedalījās gandrīz 40 jauniešu no 8. līdz 12. klasei, kas bija ne tikai Ventspils skolēni, bet arī no Jelgavas, Liepājas, Siguldas, Carnikavas un Saldus. Vislielākais dalībnieku skaits apmeklēja nodarbību “Pasaules sākums un pasaules gals”, atzīstot to par interesantāko un aizraujošāko.

Noslēgumā Jauno dabaszinātņu centra nodarbību dalībniekiem tika izsniegti sertifikāti.

Jauno dabaszinātņu pētnieku nodarbības tiks organizētas arī jaunajā mācību gadā, tās būs pieejamas 10. – 12. klašu skolēniem, kā arī 8.-9. klašu skolēniem, kuriem ir pastiprināta interese par dabaszinātnēm. Pieteikšanās nodarbībām sāksies 6. septembrī.

Aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. – 2021.gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī”, identifikācijas numurs: NFI/IC/VIAA/2020/1, līguma ar Valsts izglītības attīstības aģentūru par projekta īstenošanu numurs: 9.-20.2.2.1/2 ietvaros.

Spread the love

Pievienot komentāru