Piecas lietas, kuras bērniem noteikti nedrīkst aizliegt

Būt par “kāpēcīti”
Bērniem ir pārsteidzoša īpašība uzdot negaidītus jautājumus visnepiemērotākajos brīžos. Nevajag bērnu uzreiz apklusināt un uz jautājumiem neatbildēt. Viņš tikai izpēta pasauli, tādēļ viņam interesē viss – pat tas, kas jums šķiet pavisam nesvarīgs.
Saprotams, ka nav vienkārši tīrīt zivi un atbildēt uz bērna jautājumiem par melnajiem caurumiem kosmosā, īpaši jau tad, ja jūs neko nezināt par astronomiju. Taču tāds ir tas vecāku liktenis. Pasēdiet kopā ar bērnu un atrodiet atbildes uz viņu jautājumiem enciklopēdijās. Daudz vairāk lasiet saviem bērniem, jo tas paplašinās viņu (un arī jūsu) redzesloku. Turklāt šādi kopā pavadītais laiks palīdzēs izveidot ciešu kontaktu ar jūsu bērnu, kas pēcāk saglabāsies vēl daudzus gadus. Kad jūsu bērns kļūs par pusaudzi, tas nedosies meklēt atbildes savā draugu lokā, bet gan vērsīsies pēc palīdzības pie jums.

Raudāšana
Maziem bērniem ir tik pat daudz pārdzīvojumu un sāpju, kā pieaugušiem cilvēkiem. Problēma ir tāda, ka bērns neprot pats tikt galā ar savām problēmām un pavisam neprot tās slēpt. Šādos gadījumos vecāki ļoti bieži saka: “Tik liels puika, bet raud kā maza meitenīte – kauns!” Galu galā jūsu dēls sāks visu saturēt sevī un neizrādīs nekādas emocijas pat tad, kad viņam dikti sāpēs.
Kopā ar bērnu noskaidrojiet, kas noticis, palīdziet viņam pārdzīvot savu bēdu, nomieriniet viņu. Raudāt nav nekas slikts, arī pieaugušiem cilvēkiem.

Trokšņošana
Bērnu prieki ir patiešām viena skaļa padarīšana. Saprotams, ka nevienam īsti nepatiks, ja bērns skraidīs pa vilciena vagoniem, bļaustīsies un izrādīs savu lielo prieku. Taču kādēļ gan bērns nevarētu savas emocijas skaļi izrādīt, piemēram, parkā? Lai jau bērns bļaustās, smejas un dzied – pašlaik jūsu bērnam ir bezrūpīga bērnība, turklāt viņam ir tiesības uz tādu.

Lasi vēl: Lūgšana par visu jūsu dzimtu, lai to aizsargātu

Personīgā telpa
Bērns nav jūsu personīgais īpašums – bērns ir personība, turklāt daudzi vecāki bieži to aizmirst. Bērns ir tiesīgs uz savu viedokli, viņš ir tiesīgs no kaut kā atteikties un ir tik pat tiesīgs nodarboties ar to, kas viņam patīk un ko viņš vēlas. Jo vecāks kļūst bērns, jo vairāk viņam gribas būt vienam, viņam pat var parādīties kaut kādi noslēpumi, kurus bērns jums nestāstīs. Cieniet viņa personīgo telpu, jo tādā veidā jūs paaugstināsiet uzticību bērna acīs.

Kļūdīšanās
Jūsu mazais cilvēciņš pašlaik tikai mācās dzīvot, tādēļ netraucējiet viņam un nedariet neko viņa vietā. Saprotams, ka jūs varat daudz stingrāk un labāk sašņorēt kedām auklas, taču ir redzēti 12 – 14 gadus veci pusaudži, kas tā arī nav iemācījušies sasiet kurpēm auklas. Bērna lamāšana par nepareizu lēmumu pieņemšanu un nepareizu rīcību var pilnībā samazināt viņa vēlmi jebkad turpmāk censties pašam kaut ko darīt. Mēs visi vienmēr gribam, lai mūsu bērni mācītos no citu kļūdām, lai viņiem nenāktos kļūdīties pašiem, taču tādā veidā viņi savā dzīvē zaudēs daudz ko…

 

avots

Spread the love

Pievienot komentāru