“Šeit, manuprāt, katrs cilvēks vismaz reizi dzīvē ir atpūties …” Labākie PSRS laika kūrorti

Gagra – “padomju Montekarlo”

Gagra ir vissavienības nozīmes kūrorts, un ne tikai pateicoties slēptajai reklāmai  filmā “Ivans Vasiļjevičs maina profesiju”. Lentes pamatā ir Mihaila Bulgakova luga, kurš šo kūrortu jau pieminēja savā darbā pagājušā gadsimta 30. gados.

Der atcerēties, ka šī kūrorta dibinātājs bija Oldenburgas prinča Nikolaja II radinieks. Viņa sapnis bija izveidot kaut ko līdzīgu Montekarlo Melnās jūras piekrastē. Tāpēc Abhāzijā parādījās šim apvidum neraksturīgi augi, kas aug vai nu salās, vai citos kontinentos – tie tika ievesti, lai iepriecinātu princi.

Gagru piesaista arī pārsteidzoši siltais klimats, jūra peldētājus vilina ar maigiem viļņiem sešus mēnešus – no maija līdz novembrim. Šeit tika atvērtas neskaitāmas sanatorijas un pansionāti, piemēram, viena no pērlēm ir pansionāts Gagrips. Bet diemžēl ne visi parastie PSRS pilsoņi varēja atļauties atvaļinājumu šādā vietā.

Bakuriani – slēpošanas kūrorts

Gruzijas pilsēta Bakuriani bija iecienīta atpūtas vieta Krievijas cara ģimenei. Tieši no vietējo kalnu virsotnēm plūst slavenie un dziedinošie Boržomi ūdeņi. Daudzi cilvēki sapņoja iegūt biļeti uz šo vietu, lai uzlabotu savu veselību ar vietējo gaisu un ūdeni, kā arī baudītu pārsteidzošās ainavas.

Savienības laikā pilsēta kļuva par slēpotāju treniņu vietu, taču šeit ieradās arī parastie šī sporta veida cienītāji. Pēc PSRS sabrukuma Bakuriani nepazuda, gluži pretēji, kūrorts joprojām piesaista tūristus no visas pasaules.

 

Senais Truskavecas kūrorts

Truskavecas vēsture sākas pirmspadomju periodā. 1836. gadā ķīmiķis Torosevičs novērtēja Naftusya ūdens ārstnieciskās īpašības, par kuru pirmo pieminējumu mēs atrodam jau 1469. gadā. 20. gadsimtā kūrorts jau bija nopietns konkurents čehu Karlovi Variem, jo ​​īpaši, atšķirībā no Čehijas pilsētas, tas bija pieejams vienkāršiem pilsētniekiem.

Truskavecas teritorijā tika uzceltas vairākas sanatorijas, un pēc 2. pasaules kara pilsētai tika piešķirts Vissavienības nozīmes kūrorta nosaukums. Daudzi atzīmēja kūrorta piedāvāto procedūru noturīgo dziedinošo efektu.

Kulta vieta Evpatorija

Vēl viena senā pilsēta, kas kļuvusi par kūrortu, ir Evpatorija. Vārds tika saņemts par godu Evpatoras karalim. Cilvēki šeit ieradās ne tikai pludmales un jūras dēļ, bet arī, lai izjustu ārstniecisko dūņu, sāļu un, protams, minerālūdens maģisko efektu. Vietējam minerālavotam ir unikāls nātrija hlorīda sastāvs ar viegli sārmainu reakciju.

Evpatorijas klimats bija piemērots gandrīz visiem cilvēkiem, taču pārsvarā uz šejieni centās ierasties jaunieši un tie, kas vēlējās ne tikai izārstēties, bet arī izklaidēties. Kūrorta pilsēta asociējās ar brīvību un jautrību.

Spread the love

Pievienot komentāru