Smiltēnam dramatiskas prognozes par to, kas varētu notikt ar gāzes cenām Latvijā

Ar dramatiskām prognozēm saistībā ar dabas gāzes cenām Latvijā klajā nācis politiķis Edvards Smiltēns, kurš ieskicē arī soļus, kas būtu veicami, lai varētu tikt galā ar šo situāciju.

 

“Gāzes cena varētu palielināties sešas reizes,” šādu prognozi TV24 raidījumā “Preses klubs” izteica Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, LRA valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Diemžēl vai par laimi tā ir cena, ko mēs maksājam par brīvību. Ukraiņi maksā ar savām asinīm un dzīvībām – mēs maksājam naudā,” sacīja deputāts. Viņš gan atzīst, ka labāk, protams, maksāt naudā.

Smiltēns brīdina, ka cena par gāzi var pieaugt sešas reizes.

 

“Attiecībā uz šķeldu un granulām, kas ir koksnes resurss, tas kāpums nav tik dramatisks, jo tas ir vietējais resurss,” teica politiķis.

Viņš norāda, ka tiem, kuri izmanto koksnes resursus, piemēram, granulu katlus, ir nedaudz paveicies. Lai gan arī šim resursam cenas ir pieaugušas.

Turpinot diskusiju par gāzes cenu pieaugumu, Smiltēns uzsver, ka valdībai ir jāveic kompensējošie mehānismi, lai samazinātu iedzīvotājiem šos izdevumus, jārada alternatīvas. Viņš vērš uzmanību, ka vasara ir īstais brīdis, lai siltinātu savas mājas.

Lasi arī: Igaunijā satraukums un tracis par degvielas cenām Latvijā – lūk par ko ir stāsts un ko tas nozīmē

RD pārstāvis saka, ka ir arī labas ziņas par gāzes piegādēm, jo nesen atklāts Polijas – Lietuvas gāzes starpsavienojums, kas paredz alternatīvus piegādes ceļus.

Smiltēns akcentē, ka arī Latvijā jādomā par termināļu būvniecību, bet uzsver, ka tas nav izdarāms vienas vasaras laikā.

Viņš uzskata, ka ir jābūt adekvātiem valdības lēmumiem, palielinot resursu ieguvi: “Tas apmierinās to pieprasījumu, kas šobrīd rodas no tā, ka cilvēki maina savu energoresursu.”

Politiķis uzsver, ka ir jābūt politiskām reakcijām tūlīt, kā risināt šīs problēmas, nevis gaidīt rudeni.

 

“Ir daudzi priekšlikumi, kas šobrīd ir jādara enerģētikā, tostarp nodokļos,” pauda Smiltēns.

Viņš atzīst, ka Rīgas dome ir “ļoti trakā, saspiestā finansiālā situācijā”, bet ir jārēķinās, ka dramatiski augs sociālais budžets, jo būs jānodrošina gan mājokļu pabalsti , gan citi pakalpojumi.

Spread the love

Pievienot komentāru