Uzzināju, ka paviāni no cilvēkiem zog kucēnus! Bet vispārsteidzošākais ir, ko viņi ar tiem dara vēlāk…

Daudzās tūristu iecienītās Āzijas un Āfrikas valstīs ir problēma. Un tie nav ne kukaiņi, un pat ne čūskas.

Runa ir par paviāniem. Paviānu ģints pērtiķi ir jau pieraduši pie tūristiem un vietām, kuras viņi apmeklē. Pērtiķi nu jau daudz mazāk ir pieraduši dzīvot dabā un ir pārorientējušies uz tādām nodarbēm kā ubagošana un zagšana.

Lasi arī: Absurds: Instagram izdzēsa šo modeļu FOTO, jo bildēs bija redzams viņu kaunuma apmatojums

Reizēm par šo dzīvnieku nekaunību atliek vien brīnīties. Problēma ir vēl tā, ka daudzās vietās pērtiķi tiek uzskatīti par svētajiem dzīvniekiem un darīt viņiem pāri ir stingri aizliegts.

Un, ja makaki ir mazi, lai arī nekaunīgi pērtiķi, kas to vien dara kā cenšas kaut ko izvilkt no somas, tad paviāni ir jau pavisam cita lieta. Tie ir visnotaļ lieli un agresīvi pērtiķi. Pat lielie kaķu dzimtas dzīvnieki labprāt izvēlas iet viņiem garām ar līkumu. Turklāt paviāni dzīvo lielos baros.

Bieži tūristus brīdina, ka paviāni var nozagt kucēnus.

Jautājums: kāpēc viņi to dara?

 

Lieta tāda, ka paviāni labprāt izvēlas rakāties izgāztuvēs. Bet viņu galvenie konkurenti uz šīm vietām ir hiēnas.

Paviāni ir pieraduši zagt gan klaiņojošos kucēnus, kuriem nav māju, gan tos, kuri nav pienācīgi pieskatīti. Tam sekojoši viņi tos pieņem savā barā.

Liels, pieaudzis suns, kuru faktiski uzaudzinājuši pērtiķi, kalpo kā aizsargs pret briesmīgajām hiēnām. Kamēr paviāni pārmeklē izgāztuves, vairāki suņi, kas uzauguši pie paviāniem, apsargā perimetru un dod signālu, ja tuvojas konkurenti.

Pretī paviāni dalās ar suņiem atrastajā ēdienā.

Lasi arī: Sieviete dzīvo vienā no mazākajām mājām pasaulē. Kad viesi redz iekšpusi, viņi vienmēr priecājas (foto)

Tiesa, ne visi zinātnieki piekrīt šim plaši izplatītajam viedoklim! Tā kāds labi zināms dživnieku uzvedības psihologs, reaģējot uz izplatīto uzskatu, ka paviāni audzē “mājdzivniekus”, publicējis savas domas par to! Īsumā viņi uzskata, ka šāds solis neatbilstot tipiskai paviānu uzvedībai un tāpēc šāds uzskats ir maldīgs! Par to varat lasīt ŠEIT! 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru