Vai tiešām būs nepieciešama trešā vakcīnas pret Covid-19 deva? Skaidro Uga Dumpis

Šobrīd notiek aktīvi pētījumi par trešās daļas izmantošanu dažādos griezumos – gan par to, ka tā varētu būt trešā deva jau kā apstiprinātai vakcīnai vai tiek testētas arī pielāgotas vakcīnas, kas varētu nu, teiksim, varbūt uzrādīt labāku iedarbību pret dažādiem paveidiem.

Bet es teiktu, ka šobrīd vēl ir pāragri spriest vai paredzēt to, vai visiem mums vajadzēs trešo devu,” teica ZVA Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska.

Infektologs Uga Dumpis uzsver – to var uzskatīt par apsteidzošu rīcību gadījumam, ja vajadzība pēc trešās devas radīsies. Šobrīd tādas neesot. Pat tad, kad ražotāji iesniegs pieteikumus, tas nenozīmēs, ka trešo devu vajadzēs.

“Šis iesniegums nenozīmē, ka tagad visi sāks lietot trešo devu.

Pastāv diskusija par pacientu grupām, kurām varētu būt dodama trešā deva, piemēram, orgānu transplantu pacienti, imūnsupresētie. Varbūt arī gados ļoti veci cilvēki.

Bet šī diskusija joprojām ir diskusijas līmenī. Lai gan dažas valstis jau ir paziņojušas, ka rudenī varētu šo trešo devu piedāvāt,” atklāj Dumpis, norādot, ka ja situācija Latvijā mainīsies un vakcinētie sāks nonākt slimnīcās, tad tiks lemts par trešo devu:

Latvijai rezerves šīm vakcīnām pietiek, tātad mums nav bažas par to, ka mums varētu nepietikt vakcīnas šai trešajai devai.”

Līdz ar šiem pētījumiem, zinātnieki arī aktīvi izmēģina dažādu vakcīnu miksēšanu. Sākotnējie dati parāda labu imūnās atbildes reakciju, nav arī signālu, par to, ka šādā veidā vakcīnas būtu mazāk drošas.

Tā kā nav zināms, cik gara būs pandēmija un cik ilgi abas vakcīnu devas aizsargās, nav izslēgts, ka pandēmijai turpinoties, trešā deva nākotnē varētu tikt izmantota cita ražotāja vakcīna, ne sākotnēji saņemtā.

Elita Poplavska stāsta, ka, ja tiks izmantotas dažādas vakcīnas, no regulatora puses radīsies sarežģījumi – lai mainītu zāļu aprakstā sniegto rekomendāciju, ka vakcīnu ļauts izmantot dažādās kombinācijās, ir jābūt būt iniciatīvai no paša zāļu ražotāja.

Tas gan neliedz, balstoties uz pētījumu datiem, valstīm pieņemt pašām savus lēmumus. Vairākas Eiropas valstis jau kopš pavasara piekopj praksi miksēt dažādu ražotāju vakcīnas.

Spread the love

Pievienot komentāru