Valsts prezidents Levits atbalsta Uzvaras pieminekļa nojaukšanu un cer, ka arī Latvijas krievvalodīgie pilsoņi to atbalstīs


Valsts prezidents Egils Levits sagaida, ka Latvijas krievi atbalstīs Uzvaras parka pieminekļa nojaukšanu. Šādu secinājumu var izdarīt, pamatojoties uz Levita interviju TV3 raidījumā 900 sekundes.

Pēc prezidenta teiktā, piemineklis Pārdaugavā vienmēr ir bijis “skabarga latvieša dvēselē”, jo tas slavina okupantu militāros spēkus, kas nesa Latvijai lielas ciešanas. Savukārt tagad jautājums ir saasinājies, jo tā pati armija, kas okupēja Latviju, tagad karo Ukrainā un izdara tur noziegumus.

“Vieta ap skabargu sākusi pūžņot. Neredzu citu iespēju, kā šo pieminekli nojaukt vai citādākā veidā atbrīvoties no tā,” akcentēja Valsts prezidents, uzsverot, ka tās ir arī tautas vairākuma domas.

Prezidents priecātos, ja atbrīvošana no pieminekļa būtu vienbalsīga un arī krievvalodīgie Latvijas pilsoņi atbalstītu pieminekļa nojaukšanu.

Viņaprāt, par pieminekļa turpmāko likteni cilvēkiem būtu jāvienojas atbilstoši Satversmē nostiprinātajām demokrātiskajām un nacionālajām vērtībām.

Lasi arī: Lauris Lizbovskis beidzot runā par savu atlaišanu no TV3 un viņa atklāsmes ir pārsteidzošas

Okupantu pieminekļa pārvietošana vai labākajā gadījumā nojaukšana būtu šādas vienotības elements. Piemineklis simbolizē Krievijas vai Padomju Savienības armiju, kas atnesa ciešanas latviešiem un tagad arī ukraiņiem. Tas ir nepieņemams simbols demokrātiskā sabiedrībā, uzskata Valsts prezidents.

Kā ziņots iepriekš, pēdējā laikā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā aktualizējies jautājums par iespējamo pieminekļa demontāžu galvaspilsētas Uzvaras parkā.

Spread the love

Pievienot komentāru