Valsts reklāmas kampaņām cīņā pret Covid-19 plāno tērēt vairākus simtus tūkstošus eiro – detaļas rakstā

 

Raidījums Panorāma atklājis cik lielu naudas summu valsts plāno tērēt dažādās reklāmas kampaņās cīņai pret Covid-19! Summas ir iespaidīgas un ne visi ar to ir mierā. 

 

Izrādās, ka valsts par gandrīz pusmiljonu eiro veidos kampaņas, lai mudinātu iedzīvotājus ievērot epidemioloģiskās drošības noteikumus. Ekonomikas ministrija vēlas mainīt iedzīvotāju iepirkšanās paradumus, savukārt Valsts kanceleja plāno vairākas kampaņas par drošas uzvedības modeļiem.

 

Mērķis ir arī mazināt emocionālo spriedzi sabiedrībā.

Pagājušajā nedēļā valdība piešķīra Ekonomikas ministrijai gandrīz 120 000 eiro, lai tā varētu slēgt līgumu ar reklāmas aģentūru “McCann Rīga” par kampaņas veidošanu, kurā stāstīt par drošu iepirkšanos. Iecerēts mainīt iedzīvotāju paradumus, lai iepirkšanās nebūtu izklaide vai laika pavadīšanas veids ģimenei.

“Mērķis ir skaidrot sabiedrībai, kā pareizi iepirkties, kāpēc šādi nosacījumi, kas ir ieviesti no drošības protokola, kāpēc tādi ir un kāpēc tie ir jāievēro. Un, ja tos neievēro, kādi riski var iestāties,” pastāstīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis.

“McCann Rīga” vadītājs un līdzīpašnieks Andris Ščipčinskis ir viens no lielākajiem valdībā ietilpstošās partijas “Latvijas attīstībai” ziedotājiem.

Ekonomikas ministrijā skaidroja, ka par kampaņas veidošanu uzrunātas sešas lielākās reklāmas aģentūras un “McCann” Rīga piedāvājums bijis saimnieciski visizdevīgākais. Līgumu paredzēts noslēgt nākamnedēļ, kad arī kampaņa varētu sākties.

Ir ļoti kritiski savlaicīgi šādu kampaņu ieviest, jo nāk lielie svētki. Mums ir ļoti svarīgi mainīt šo sabiedrības [iepirkšanās] modeli. Un skaidrs, ka ir daudz aktīvāk jāstrādā ar sabiedrību,” sacīja Valantis.

Savukārt šonedēļ valdība piešķīrusi 330 000 eiro integrētai komunikācijas kampaņai, kuru pasūtīs Valsts kanceleja. Tajā plānotas vairākas atsevišķas aktivitātes, kurās skaidros ierobežojumu nozīmi un pareizu izturēšanos dažādās vietās, piemēram, darbā. Kā pirmā marta beigās sākšoties kampaņa “Gribu vasaru!”.

Lasi arī: Levits izsaka savas domas par valdības atlaišanu esošajā situācijā

“Kampaņā ir spilgti vizuāli materiāli, uzrunājoši, kas varētu palīdzēt cilvēkiem iedot papildu motivāciju šobrīd, kamēr mums saslimstība nav tādā līmenī, lai laistu vaļā ierobežojumus, vēl ievērot tos,” skaidroja Valsts kancelejas pārstāve Egita Diure.

Kanceleja gan apsver iespēju no nosaukuma “Gribu vasaru!” atteikties, jo to jau gadiem lieto fotogrāfs Jānis Romanovskis. “Gribu vasaru!” konceptu decembrī par gandrīz 10 000 eiro Valsts kancelejai izstrādāja jau pieminētā aģentūra “McCann Rīga”, kas uzvarēja konkursā.

Vai Levitam būtu jāatlaiž esošā Latvijas valdība?

Kā iemeslu kampaņas rīkot tieši tagad kancelejas pārstāve minēja pētījumu centra SKDS februāra aptauju, kurā redzams – iedzīvotāju noskaņojums un attieksme pret ierobežojumiem pasliktinājusies. Uz jautājumu, vai valsts reklāmas kampaņas to varētu labot, Diure norādīja, ka plānu īstenos soli pa solim un vērtēs, kas strādā, kas ne. Visu piešķirto naudu, iespējams, nevajadzēs.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk kā arī noskatītos Panorāmas sižetu

Spread the love

Pievienot komentāru