8 nepārspējamas Budas laimes mācības. Piepildīta un harmoniska dzīve – tas ir tik viegli

Ikviens no mums, visticamāk, ir prātojis par dzīves harmoniju un līdzsvaru. Bet mūsu dzīvē ir tik daudz traucējošo faktoru un tik maz garīguma, ka dažreiz šīs domas vienkārši tiek aizmirstas. Šajā dinamiskajā pasaulē ir grūti iedomāties sevi sēžam zem svētā Bodhi koka, lai gūtu pilnīgu apgaismību.

Tieši tādu ceļu izvēlējās princis Gautama, labāk pazīstams kā Buda. Viņš nebija dievs un nepretendēja uz savu dievišķo izcelsmi. Buda bija cilvēks, kurš ar milzīgiem sirds un prāta centieniem pārsniedza visus ierobežojumus savā dzīvē. Šodien mēs vēlamies dalīties apgaismības mācībās, kas kļūs par nākamo soli tavā dzīves ceļā.

Lūk, Budas mācības!

1. Sāc no mazumiņa
Pacietība un konsekvence ir panākumu atslēga visos aizsākumos. Krūka tiek piepildīta pakāpeniski, pa pilienam. Procesu nevar atstāt novārtā, un pats process sastāv no sīkām detaļām. Ikviens meistars ir sācis savu ceļu kā māceklis. Panākumus gūst tie, kuri ir gatavi sākt no mazumiņa un smagi strādāt, kamēr krūka ir pilna.

2. Seko savām domām
Mūsu apziņa ir pasaules radītājs, kurā mēs dzīvojam. Visas domas ir materiālas, un tu noteikti kļūsi par to, ko vēlies. Ja cilvēks runā vai rīkojas ar sliktām domām, viņu vajā sāpes. Bet – ja cilvēks runā vai rīkojas ar tīriem nodomiem, viņam seko laime, kas burtiski kā ēna nekad viņu neatstās. Domu higiēna ir tikpat svarīga kā ķermeņa higiēna, jo visas darbības rodas prāta dēļ. Bet negatīvās domas ir postoša enerģija, kas var iedzīt postā pat talantīgāko cilvēku.

3. Mācies piedot
Dusmu turēšana sevī ir kā karstas ogles satveršana nolūkā ar to iemest kādam citam, bet sadegsi tu pats. Atbrīvojot sevi no dusmām un piedodot cilvēkam, tu pats kļūsti brīvs un atvērts jaunām iespējām, attīstībai un harmonijai. Tu nevari nomākt nevienu, nenomācot arī pats sevi. Iemācies piedot un piedod pēc iespējas ātrāk.

4. Tavai rīcībai ir nozīme
Rīcība ir vienīgais attīstības nosacījums, un – lai veiksmīgi attīstītos, ir jārīkojas katru dienu! Nebūvē sienas – vienkārši ieliec ķieģeļus pēc iespējas labāk katru dienu. Pastāvīga kustība, ko pavada darbība, noteikti novedīs pie labākā rezultāta. Sakāmvārds saka: “Dievs dod katram putnam tārpu, bet neiemet to ligzdā.” Buda ir teicis: “Es neticu liktenim, kas piemeklē cilvēkus, kad viņi rīkojas, bet es ticu liktenim, kas viņus piemeklē, ja viņi nerīkojas”.

5. Izrādiet sapratni
Cīņa par patiesību ir pārvērtusies par nebeidzamu cīņu par sevi. Neizrādot sapratni pret citiem, neceri, ka tevi sapratīs. Pieliec visas pūles, saproti un pieņem otra cilvēka viedokli, un tu atradīsi mieru. Dzīvē daudz svarīgāk ir būt laimīgam nekā taisnprātīgam.

6. Uzvari sevi
Labāk ir uzvarēt pašam sevi nekā tūkstošiem cīņu ar citiem. Tad uzvara piederēs vienīgi tev. Uzvara pār sevi ir uzvara pār saprātu, tas ir, domu kontrolēšana. Tām nevajadzētu plosīties kā jūras viļņiem. Ja tu šaubies, vai domas ir kontrolējamas, apsver šo Budas frāzi: “Tu nevari novērst putna lidošanu pāri savai galvai, bet tu noteikti vari novērst to, ka viņš uzvij ligzdu tev uz galvas”.

7. Iekšējā harmonija
Nemeklē ārpusē to, kas var būt tikai tavā sirdī. Bieži vien mēs meklējam harmoniju sev apkārt, tikai lai novērstu uzmanību no realitātes. Patiesība ir tāda, ka harmoniju var atrast tikai sevī. Harmonija nav jauns darbs, jauna automašīna vai jauna laulība. Harmonija ir sirdsmiers, un tas sākas ar tevi pašu.

8. Paud pateicību
Apturi savas domas un atceries vismaz 10 lietu, par kurām tev vajadzētu būt pateicīgam. Padomā par to, cik daudzi cilvēki šo rītu vairs nesagaidīja, un lūk, tas ir pirmais pateicības iemesls. Piepildi savu dvēseli un sirdi ar pateicību, un tu noteikti iegūsi iekšēju harmoniju, pēc kuras mēs visi tik ļoti tiecamies!

Ja tev patika raksts, padalies ar saviem draugiem.

 

 

Spread the love

Pievienot komentāru