No Koko Šaneles līdz mūsdienām: kostīms – šīs sezonas aktuālākā modes tendence

Šajā rudenī modes epicentrā ir kostīms. Bikškostīms vai žakete ar svārkiem – atliek tikai atrast savu fasonu un krāsas, lai ģērbtos atbilstoši aktuālākajām tendencēm.

Ja kostīms ir rūtains – trāpīts desmitniekā! Kā radies šis modes trends un kā izvēlēties sev piemērotāko kostīma piegriezumu, skaidro modes vēsturniece un t/c Domina Shopping blogere Anete Ozoliņa.

Sākotnēji kostīmu valkāja tikai vīrieši

Pirmie kostīma priekšteči parādījās jau 17. gadsimta Rietumeiropas galmos. Tas bija komplekts no īsbiksēm, garās žaketes un vestes, papildināts ar parūku un garajām zeķēm. Frakas kļuva populāras sākot ar 19. gs. 30. gadiem. Ap gadsimta vidu tās pārtapa nedaudz brīvākā veidolā un arī tika valkātas kā ikdienas apģērbs. Mūsdienu klasiskajam kostīmam tuvākais “sencis” ir jūgendstila perioda (19.-20. gs. mijas) lounge suit jeb “atpūtas kostīms”. Sportiskāks tērps bija sack suit jeb kostīms ar brīvu žaketi, kas bija britu novatorisma paraugs – bikses ar atlokiem un iegludinātām vīlēm.

Kostīms arī sievietēm

Tieši jūgendstila periodā arī sievietes garderobē parādījās kostīms – tajā brīdī gan vēl tikai žaketes, svārku un blūzes kombinācijā. Tas saistīts ar sieviešu emancipāciju, arvien aktīvāku iesaistīšanos darba tirgū un pat velosipēdu popularitātes pieaugumu, kur šāds tērps bija daudz praktiskāks ikdienas gaitām.

Kostīma revolūcija sieviešu garderobē

Sievietes kostīmā bikses parādījās nedaudz vēlāk – pēc Pirmā Pasaules kara, kad Koko Šanele izveidoja sieviešu uzvalka kostīmu mūsdienu izpratnē. Džeza laikmetā dāmu apģērbs kļuva arvien brīvāks un bikses vilktas dažādās atpūtas aktivitātēs, īpaši tenisā, jāšanā un riteņbraukšanā. Līdz tam sievietes, kuras valkāja bikses, varēja tikt pat sodītas! 1933. gadā Eleonora Rūzvelta bija pirmā Pirmā Lēdija, kura uzvilka bikses oficiālā pasākumā, savukārt 1939. gadā Vogue publicēja savu pirmo atvērumu, kurā varēja redzēt sievieti biksēs.

Kostīms modes tendenču topa augšgalā

Mūsdienu pasaulē sievietes, kuras valkā bikses, vairs absolūti nav nekāds pārsteigums vai šoks kā tas būtu bijis pirms 100 gadiem. Tieši pretēji – šajā rudens/ziemas sezonā kostīms ir pašā modes tendenču topa augšgalā. Kostīmu dēvē par spēka simbolu! Tas var būt gan bikškostīms, gan žakete ar svārkiem. Arī formas ir pieejamas daudz un dažādas, lai ikvienam ķermeņa siluetam būtu iespējama atrast sev vispiemērotāko modeli.

Kā izvēlēties savu kostīmu?

Kostīms var būt gan klasisks, gan izteiksmīgs un pat “kliedzošs” – viss atkarīgs no auduma un piegrieztnes. Vislielāko popularitāti šobrīd iemanto tieši rūtainie audumi, piemēram, klasiskais pied-de-poule. Arī rūtaino audumu klāstā pieejamas plašas krāsu iespējas, variācijas un kombinācijas, ne tikai ierastais melnbaltais. Krāsainie un rakstainie kostīmi noteikti patiks radošām personībām, kas vēlas izpausties, bet reizē saglabāt

ieturētu un profesionālu tēlu. Kostīms rada ļoti pārdomātu tēlu, turklāt atbrīvo no ilgas apģērbu saskaņošanas – izvēloties kostīmu papildus jāizlemj tikai par blūzi/bītleni, apaviem un somu.

Spread the love

Pievienot komentāru