Bērna kopšanas atvaļinājumu, iespējams, dalīs starp vecākiem; Liela daļa vecāku satraukti

Mājās ar tikko dzimušu zīdainīti lielākoties paliek mamma. Un 89% gadījumu vecāki izvēlas apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna pusotra gada vecumam. Tā rāda dati, ko apkopojusi Labklājības ministrija (LM).

Plašu materiālu par šo tēmu publicējis portāls lsm.lv. Publicējam daļu no tā.

Līdz šim vecāki vienojās par ģimenei izdevīgāko risinājumu. Taču nākamā gada otrajā pusē sistēmā gaidāmas izmaiņas, kas daļai topošo vecāku rada satraukumu. Jo tiks ieviesta bērna kopšanas atvaļinājuma kvota, kas būs jānodod otram vecākam.

Jaunajiem vecākiem pašlaik ir iespēja izvēlēties apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna gada vai līdz bērna pusotra gada vecumam.

Lasi arī: Astroloģe Vasilisa Volodina prognozē, ka šīs 3 zodiaka zīmes novembra beigās “peldēsies” veiksmē un panākumos

Tie, kas izvēlas īsāku atvaļinājumu, saņem pabalstu 60% apmērā no iemaksu algas; kas izvēlas garāku atvaļinājumu saņem pabalstu 43,75% apmērā no iemaksu algas. Un tā tas paliks arī turpmāk.

Taču, jau sākot no nākamā gada augusta, izmaiņas sistēmā paredzēs, ka ne mazāk kā divi mēneši no šī apmaksātā bērna kopšanas atvaļinājuma būs jānodod atvases otram radītājam.

Neviens vecāks, protams, nebūs piespiests šo daļu izņemt. Vecākiem ir izvēles iespēja to izmantot vai neizmantot, bet tas, kas ir fakts, – ka ir bērna kopšanas atvaļinājumu šī apmaksātā daļa un bērna vecākiem savstarpēji ar to būs jāpadalās,” stāstīja Diāna Jakaite.

Un padalīties nozīmē, ka vienam no vecākiem bērna kopšanas atvaļinājums kļūs par diviem mēnešiem īsāks un atlikušos divus mēnešus varēs izņemt tikai otrs.

LM norādīja – likumprojekts vēl ir izstrādes stadijā. Pašlaik plānots, ka šos divus otram vecākam nododamos mēnešus varētu ļaut izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk vai noskatītos video sižetu par šo tēmu 

Spread the love

Pievienot komentāru