Bite ir pasludināta par vissvarīgāko dzīvo būtni uz planētas; Izzuduši jau 90% bišu uz Zemes

 

Kādi ir iemesli un hipotēzes saistība ar bišu pazušanu?

Šveices Federālais tehnoloģiju institūts ierosina teoriju, ka bišu pazušanā vainojami mobilo telefonu radītie viļņi. Viņi skaidro, ka šie zvanu laikā izstarotie viļņi spēj dezorganizēt bites, liekot viņām zaudēt virziena izjūtu, un tāpēc viņu dzīvība tiek pakļauta briesmām.

Pētnieks un biologs Daniels Favre kopā ar citiem pētniekiem veica 83 eksperimentus, kas parādīja, ka bites šo viļņu klātbūtnē rada desmit reizes lielāku troksni nekā parasti. Ar šādu uzvedību bites brīdina citas bites, ka ir briesmas un ir svarīgi atstāt stropu.

Neapšaubāmi, ka lielākais bišu izzušanas iemesls ir saistīts ar pastāvīgu kultūru fumigāciju. Piemēram, Kolumbijā pēdējos trīs gados no saindēšanās ar agrotoksīniem ir miruši 34% bišu.

Vai ir iespējams risinājums šai problēmai?

Lai arī ir iespējami reāli risinājumi, problēma ir tā, ka tos ir ļoti grūti īstenot, jo ražošanā un lauksaimniecībā ir ļoti iesakņojusies prakse.

 

Tomēr tiek piedāvāti trīs risinājumi ar cerību, ka tos var realizēt īsā laikā:

1. Aizliegt, nevis samazināt toksisko pesticīdu lietošanu.

2. Veicināt pilnīgi dabiskas lauksaimniecības alternatīvas.

3. Veicināt pastāvīgu veselības, labklājības un konsekvences izpēti un uzraudzību.

 

Lasi arī: “Es lūdzu Dievu, lai Viņš man iedotu vienu apavu pāri” – viens stāsts, kas manī izmainīja visu

 

Kolumbijas Tirdzniecības palātas pārstāvis Lučiano Grisales atzīst, ka bišu izzušanas problēma pieprasa steidzamas pārmaiņas mūsu resursu pārvaldībā.

“Ir ārkārtīgi svarīgi noteikt bišu un citu apputeksnētāju aizsardzības un atjaunošanas stratēģisko raksturu, jo pretējā gadījumā Kolumbijā 10 gadu laikā bites vienkārši izzudīs. Tas valstī izraisītu pārtikas katastrofu un veselības krīzi,” – norāda Lučiano “Ilgtspējas nedēļai” veltītā uzrunā.

Spread the love

Pievienot komentāru