«De facto»: Latvijā pāri palikušas desmitiem miljonu vērtās vakcīnas pret Covid-19 – lūk kas ar viņām notiks

Vakcinācija pret Covid-19 šosezon faktiski ir beigusies, taču jau tā ievērojamais teju divu miljonu Covid-19 vakcīnu devu atlikums Latvijas noliktavās tuvāko mēnešu laikā tikai pieaugs, jo gaidāmi vēl vairākkārtēji vakcīnu pievedumi, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Taču pircēju desmitiem miljonu vērtajam vakcīnu krājumam īsti nav.

Vakcīnu pārpalikums izveidojies un turpinās augt tādēļ, ka vakcīnu rezervācija paliek saistoša. Bet rezervēto vakcīnu skaits pēc sākotnējā vakcīnu trūkuma Latvijā vairākkārt pārsniedza iedzīvotāju skaitu, neraugoties uz to, ka Pasaules Veselības organizācija aicināja valstis būt mērenām, lai pietiktu arī nabadzīgajām Āfrikas un citām valstīm.

Tagad vakcīnu apgādē priviliģēto valstu, tostarp Latvijas, neiztērētās vakcīnas tur nonāk ziedojumu veidā. Veselības ministrija paudusi cerības vismaz daļu vakcīnu arī pārdot, taču pagaidām nav ziņu, vai būs kāds pircējs.

Lasi arī: Ar skaļu ideju kara noziegumus atbalstošu personu kontekstā klajā nācis tieslietu ministrs

Lai gan vairāk nekā 450 tūkstošiem iedzīvotāju būtu vēl jāsaņem balstvakcīna, cilvēki pēc tās neiet, un īpaši veicināt aktivitāti šobrīd vairs neplāno arī par vakcināciju atbildīgie.

Vakcinēties gan joprojām var pie ģimenes ārstiem un vakcinācijas kabinetos.

Vislielākie vakcīnu atlikumi šobrīd ir “Pfizer” ražotajām vakcīnām, kas glabājamas īpaši aukstajos ledusskapjos – 889 tūkstoši no kopumā 1,87 miljoniem devu. Līdz vasarai krājumus papildinās vēl 326 tūkstoš vakcīnu devas. Turklāt pievedumi plānoti arī pēc tam.

Pārpalikuma problēma pirmo reizi tika cilāta tikai šogad janvārī Imunizācijas valsts padomē. Par to ierunājās vakcinācijas projekta nodaļas loģistikas koordinators Armīns Kalniņš. Tam pievienojās infektologs Uga Dumpis, norādot, ka būtu jābūt izstrādātam valsts plānam, ko darīt ar Covid-19 vakcīnu atlikumu, jo kopējais atlikums varētu būt apmēram trīs miljoni.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk un noskatītos pilnu sižetu 

Spread the love

Pievienot komentāru