Kādi aizliegumi attiecas uz Pūpolu nedēļu, un kāpēc cilvēki baidās tos pārkāpt

Sestā Lielā gavēņa nedēļa tiek saukta par Pūpolu jeb palmu nedēļu. Tā notiek pirms Lieldienu nedēļas un beidzas ar diviem lieliem svētkiem. Noskaidrosim, kas ir šie svētki, un ar ko īpaša ir katra Pūpolu nedēļas diena.

 

Pūpolu nedēļa 2022. gadā

Pūpolu nedēļa ir “nepastāvīga”, jo tās laiks katru gadu mainās atkarībā no Lieldienu datuma. 2022. gadā Pūpolu nedēļa sāksies 4. aprīlī un beigsies 10. aprīlī. To nomainīsies Ciešanu nedēļa, kas noslēgsies ar Lieldienu atzīmēšanu 17. aprīlī.

Par Pūpolu nedēļas svarīgāko dienu uzskata Lācara sestdienu.

 

Pūpolu nedēļas dienas: tradīcijas un rituāli

Pirmajām piecām pūpolu nedēļas dienām nav īpaša nosaukuma. Tikai tautā reizēm saka: pūpolu pirmdiena, pūpolu otrdiena utt. Kristīgajā kalendārā oficiāli atzīmēta tikai Lācara sestdiena un pūpolsvētdiena.

Pūpolu nedēļā ticīgie cenšas vairāk apmeklēt dievkalpojumus un ietur gavēni.

Pastāv noteiktas tradīcijas attiecībā uz katru Pūpolu nedēļas dienu.

Pirmdienā, kas šajā gadā iekrīt 4. aprīlī, sievasmātes dodas ciemos pie znotiem, apdāvina un vēl visu to labāko. Šajā dienā ir svarīgi būt patiesiem un laipniem.

Otrdien, 5. aprīlī jācep liesi cepumi, kas formas ziņā izveidoti kā trepes. Tie simbolizē soļus Jēzus Kristus ceļā. Šie kulinārijas izstrādājumi jāizdala nabagiem, kā arī jānoliek dārzā, lai būtu laba nākamā raža. Pūpolu nedēļas otrajā dienā bija aizliegts iziet pagalmā, lai nekļūtu par ļauno spēku upuri, kā arī, lai izvairītos no mājas gariņa, kurš šajā dienā it kā ir sliktā garastāvoklī.

Lasi arī: Tamāra Globa atklāj, kurās trīs zodiaka zīmēs dzimušos aprīlī gaida vislielākās pārmaiņas dzīvē

Attiecībā uz trešdienu, 6. aprīli, īpašu tradīciju nav. Šajā dienā tiek godināta svēto Inocenta Veniaminova un Jonas piemiņa.

Ceturtdien, 7. aprīlī, ir Sirdsskaidrās Ēģiptes Marijas piemiņas diena. Tiek uzskatīts, ka tieši šajā dienā tik tiešām beidzot atkāpjas ziema un aukstums. Tāpat tiek uzskatīts, ka šajā dienā pamostas ūdens gars un mājas gariņš.

Piektdien, 8. aprīlī, vajag pavērot ledu upēs. Ja tas ilgi neiet, tad šajā gadā grūti ķersies zivis.

Lācara sestdiena, 9. aprīlī, ir vieni no pašiem svarīgākajiem svētkiem baznīcā. Tieši šajā dienā lauž pūpolus, kas paredzēti iesvētīšanai nakts vigīlijas laikā.

Šajā sestdienā mūsu senči sēja zirņus, cepa maizi priekš katra ģimenes locekļa. Vienā klaipiņā tika ielikta monēta – tā nonāca laimīgākajā mājsaimniecībā. Ja monēta “izvēlējās” neprecētu meiteni, tas nozīmēja, ka drīz gaidāmas kāzas.

Par nedēļas galvenajiem svētkiem uzskata Pūpolu svētdienu, kas būs 10. aprīlī. Šie ir svētki, kas atzīmē Jēzus ieiešanu Jeruzalemē.

Naktī uz svētdienu baznīcās notiek dievkalpojums, kura laikā tiek iesvētīti pūpolu zari, sveces un ūdens. Ja pūpolus nav iespējams iesvētīt naktī, to var izdarīt no rīta. Ar iesvētītajiem pūpola zariem tuvinieki un mājlopi tiek viegli nopērti – lai neviens no viņiem neciestu no kaitēm un nelabvēļu rīcības.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru