Financial Times atklājis jaunu informāciju par Putina nostāju Ukrainas kara jautājumā – viņa domas tagad esot mainījušās

Ukrainas un Rietumu amatpersonas vienmēr bija šaubījušas par Putina apņemšanos risināt miera sarunas, uzskatot, ka tas ir veids, kā iegūt laiku Maskavas ofensīvai.

Šķiet, ka Krievijas prezidentam ir izkropļots priekšstats par karu, kā to izklāstīja viņa ģenerāļi un attēloja Krievijas televīzija, sacīja cilvēki, kas informēti par sarunām ar viņu.

Viņi piebilda, ka viņš uzstāja, lai gan visi pierādījumi liecina par pretējo, ka viņa spēki nav mērķējuši uz civiliedzīvotājiem tādu uzbrukumu laikā kā Azovsta  tērauda rūpnīcas aplenkums, kas ir Ukrainas spēku pēdējā vieta lielā mērā nopostītajā Mariupoles pilsētā.

Starpnieki, piemēram, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, Eiropadomes prezidents Šarls Mišels un miljardieris Chelsea FC īpašnieks Romāns Abramovičs, ir mēģinājuši pārliecināt Putinu tikties ar Zelenski, cerot izkļūt no strupceļa.

Krievijas un Ukrainas sarunvedēji lielāko daļu citu jautājumu ir nolikuši otrajā plānā, mēģinot panākt vienošanos par Kijevas drošības garantijām, ja tā pasludinās neitralitāti un atteiksies no centieniem pievienoties NATO.

 

Taču Putins piektdienas zvanā Mišelam sacīja, ka sarunas ir uzskrējušas uz sēkļa, jo Ukraina “uzcēla sienu”, un sacīja, ka “nav īstais brīdis” tikties ar Zelenski, norādīja kāds par šo sarunu informēts cilvēks.

Sarunu dalībnieki to skaidroja ar to, ka Maskava uzskata, ka tā var ieņemt vairāk teritorijas, nevis liecina, ka sarunām nepieciešams vairāk laika, lai panāktu vienošanos.

Putins izvairās no tikšanās ar Zelenski “ar visu spēku”, sacīja miera sarunās iesaistītā persona. “Viņš vēlas, lai viss tiktu izlemts pirms viņu personīgās tikšanās.”

Zelenskis sestdien sacīja, ka vēlas, lai sarunas turpinātos, taču sacīja, ka Ukraina neveiks sarunas, ja Mariupolē tiktu nogalināti cilvēki vai ja Krievijas varas iestādes okupētajā Hersonas dienvidu reģionā rīkotu separātistu referendumu.

Amatpersonas Kijevā pauž bažas, ka Putins varētu iet tālāk par Krievijas izvirzīto mērķi ieņemt Donbasa austrumu pierobežas reģionu un tā vietā mēģināt sagrābt visu dienvidaustrumu reģionu, atdalot Ukrainu no jūras, norāda kara izbeigšanas mēģinājumos iesaistītie cilvēki.

Lasi arī: Kāds ir tavs ātrākais ceļš uz bagātību pēc tavas zodiaka zīmes – plašs psihologu un astrologu pētījums

Ukraina ir pārliecināta, ka pēc Putina sākotnējā plāna straujas valsts sagrābšanas sakāves var vēl vairāk atspiest Krievijas karaspēku, taču amatpersonas arvien vairāk uztraucas, ka Maskava varētu ķerties pie taktiskajiem kodolieročiem, ja tā cietīs turpmākus neveiksmes, sacīja divi no cilvēkiem.

 

Trešdien Kijevā tiekoties ar Mišelu, Zelenskis sacīja, ka Ukrainas sabiedriskā doma neatbalsta miera sarunas, piebilstot, ka viņš apzinās, ka cīnīties pret Putinu ir daudz populārāk nekā piekāpties, norādīja kāds par viņu sarunu informēts cilvēks.

Erdogans svētdien runāja ar Zelenski, cenšoties atdzīvināt iestrēgušās sarunas. Turcijas līderis sacīja, ka Ankara ir gatava palīdzēt, teikts paziņojumā. Erdogans piektdien sacīja, ka arī turpmākajās dienās cer runāt ar Putinu.

 

Avots: FT.com

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru