Politologs izsaka prognozi par to, kas Latvijā tuvākā nākotnē notiks ar padomju karavīru piemiņas vietām

Speciālisti izsaka prognozes, ka Latvijā tuvākā nākotnē notiks būtiskas pārmaiņas attiecībā uz padomju karavīru piemiņas vietām.

Atsevišķās pašvaldībās jau ir pieņemti lēmumi par padomju karavīru piemiņas vietu noņemšanu vai pārcelšanu. Kopumā šādu gadījumu līdz šim nav daudz, taču līdz ar paaudžu nomaiņu sagaidāms, ka būs vairāk, portālam lsm.lv lēsa politologs Ojārs Skudra.

Pagājušajā nedēļā Ogres novada dome ārkārtas sēdē vienbalsīgi nolēmusi demontēt piecas novada administratīvajā teritorijā esošus padomju okupācijas režīma piemiņas vietas Ikšķilē, Tomes, Madlienas un Lauberes pagastos. Lēmuma pieņemšanu atvieglojis tas, ka šīs vietas nav saistītas ar karavīru apbedījumu vietām. Pašlaik, jo īpaši kontekstā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, šādiem pieminekļiem vairs nav vietas, uzsvēra Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis no Nacionālās apvienības.

Lasi arī: Financial Times atklājis jaunu informāciju par Putina nostāju Ukrainas kara jautājumā – viņa domas tagad esot mainījušās

“Jaunajai paaudzei īsti nav saprotams, kas tie par atbrīvotājiem. Kamēr ir saglabājusies dzīvā atmiņa un cilvēki, kuri zina, kas patiesībā notika, par to ir jārunā.

Piemēram, mums ir viens akmens Madlienas atbrīvotājiem. Patiesībā Madlienu nopostīja ar krievu artilēriju un neviens šo vietu neatbrīvoja, tā bija otrreizēja okupācija.

Kamēr mēs šīs okupācijas sekas nelikvidēsim, jaunajai paaudzei nebūs tīras sapratnes par tām lietām, kas notika un kāpēc,” uzskata Helmanis.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru