Jau tagad var droši pateikt – nākamā apkures sezona Latvijā būs ĻOTI dārga iedzīvotājiem

Valdība ir pieņēmusi lēmumu, ka no 2023.gada Krievijas gāzi vairs nepirksim. Lai šo plānu varētu realizēt, jāizpildās vairākiem būtiskiem nosacījumiem, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Jau šobrīd notiek gatavošanās nākamajai apkures sezonai. Lielākas bažas ir par to, vai gāzes mums vispār pietiks. No pirmā aprīļa gāze no austrumiem vairs nepienāk, Latvija dedzina Inčukalnā uzkrātās rezerves un piegādā gāzi no Klaipēdas termināla.

Pasaules biržās gāzes cenas ir augstas. Uzņēmums Latvijas gāze prognozē, ka no 1.jūlija tarifi vismaz dubultosies.

Lai vājinātu Krievijas militārās spējas Ukrainā, arī Latvijai maksimāli ātri jāatsakās no nelietīgā kaimiņa gāzes. Cik veiksmīgi to izdosies panākt, šobrīd nav skaidrs. Zināms ir tikai viens – nākamā apkures sezona būs ļoti, ļoti dārga.

Gāze Krievijai ir otrs galvenais budžeta balsts aiz naftas. Latvija pagājušogad Krievijai samaksājusi ap 340 miljoniem eiro. Milzīgā nauda no Eiropas valstīm Krievijai daudzus gadus ļāva uzkrāt rezerves un sagatavot armiju.

Lasi arī: Pasauli pārsteidzis tas, cik glīta ir Lielbritānijas premjerministra sieva – nu īsta skaistulīte

Neraugoties uz Baltijas un Polijas brīdinājumiem par agresīvajiem nolūkiem, Eiropa uz Krieviju skatījās kā uz izdevīgu biznesa partneri un turpināja tirgoties. Tikai pēc iebrukuma Ukrainā, Rietumeiropa saprata, ka Kremlim samaksātā nauda finansē karu.

Latvija no Krievijas gāzes vadiem pilnībā var atslēgties tikai ar nākamo gadu. Lai to izdarītu, ir jāuzceļ vismaz viens sašķidrinātās gāzes termināls Baltijā un kaut kā jāpārdzīvo nākamā apkures sezona.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk 

Spread the love

Pievienot komentāru