Kādas ģenētiskās īpašības bērni manto no mammas, un kādas – no tēta

Kādus tieši intelektuālos un ārējos datus meitas un dēli manto no saviem vecākiem?

Daba tā ir iekārtojusi, ka bērns gēnus manto gan no mātes, gan no tēva, bet noteiktas dominējošās īpašības tas pieņem tikai no sava tēva – gan labās, gan ne tik labas. Kādus tieši intelektuālos un ārējos datus meitas un dēli manto no saviem vecākiem?

Mēs visi savulaik skolas bioloģijas stundās iepazināmies ar ģenētiku. Un kaut ko atceramies no šīs interesantās un noderīgās zinātnes pamatiem. Šodien parunāsim par iedzimtības noslēpumiem. Vai iespējams veikt vairāk vai mazāk uzticamu prognozi par to, kāds būs jūsu mazuļa intelekts un ārējais izskats? Kādas īpašības viņš mantos tieši no mammas, bet kādas – no tēva? Izrādās, ka daudz kas ir atkarīgs tieši no topošā mazuļa dzimuma.

Ja tēvs ir ģēnijs, tad viņa dēls par tādu nekļūs

Bez šaubām, dabā ir iekārtots tā, ka bērns manto gan mātes, gan tēva gēnus, bet noteiktas dominējošās īpašības viņš pārņem tikai no sava tēva – gan labās, gan ne tik labas.

Ģenētiskās īpatnības un īpašības, ko bērni manto tieši no tēviem:

1. Problēmas ar sirdi.

Lesteras Universitātes speciālisti savos pētījumos ir nonākuši pie sekojoša secinājuma. Vīrieši, kuriem ir noteikta hromosoma, praktiski par 50 % biežāk cieš no slimībām, kas saistītas ar koronāro artēriju (nelaimes būtība – pavājināta skābekļa piegāde sirdij). Šādu problēmu var tālāk mantot dēli.

2. Psihes traucējumi.

Starp psihiskām saslimšanām, ko vīrieši nodod tālāk saviem bērniem, ir šizofrēnija un uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms. Jo vecāks tēvs, jo augstāks risks, ka ar gadiem vīrieš DNS pakļaujas mutācijai. Sievietes pasaulē nāk ar noteiktu olšūnu komplektu, un viņu DNS dzīves laikā paliek nemainīgs.

3. Nelīdzeni zobi.

Vīrieša gēni, kas atbild par zobiem un žokļa konfigurāciju, ir aktīvāki nekā sievietēm. No tēva bērns var “saņemt” ne tikai nelīdzenus zobus, bet arī plānu zobu emalju.

4. Problēma, kas saistīta ar dzimtas turpināšanu.

Zinātnieki apgalvo, ka zems spermas kvalitātes līmenis, iespējams, ir ģenētiska problēma. Ja bērns nācis pasaulē ar IVF procedūras palīdzību, tad viņš, visticamāk, arī būs neauglīgs.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru