Kariņš un valdība taisnojas par pieņemtajiem un nepieņemtajiem lēmumiem mājsēdes kontekstā

“Lokdauna” ieviešana vispār vai – gluži otrādi – pārāk vēla tā ieviešana, pārāk skarbie vai pārāk mīkstie ierobežojumi, zemā senioru vakcinācijas aptvere – šie ir galvenie pārmetumi, kas šobrīd saistībā ar Covid-19 krīzi tiek veltīti politiķiem gan no ekspertiem, gan sabiedrības, gan arī citam no cita.

Taču valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) Latvijas Televīzijas raidījumam “De facto” pauda uzskatu, ka šobrīd vēl neesot pienācis īstais laiks analizēt kļūdas, kuru dēļ Latvija atkal nonākusi līdz “lokdaunam”.

“Lokdauna” pirmajā dienā veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīsībai/Par!”), kurš bija ieradies Vecmīlgrāvī, lai popularizētu iespēju senioriem vakcināciju pret Covid-19 pieteikt mājās, daudzdzīvokļu nama pagalmā saskārās ar kritisku padzīvojuša apkaimes iedzīvotāja viedokli – Vecmīlgrāvī un tā tuvumā neesot pieejams neviens vakcinācijas punkts.

Lasi arī: Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Zavadska paziņojusi kura esot visefektīvākā vakcīna

Vēlāk gan Veselības ministrija “De facto” skaidroja, ka Vecmīlgrāvī vakcinācijas iespējas esot bijušas, tāpat esot bijis arī vakcīnbuss, mājas vakcinācijas un plānojas konteineris. Šo kungu, kurš uz poti gaidot jau no maija, gan šī informācija acīmredzami vēl nebija sasniegusi.

 

Ko katrs no mums darījis?

Tieši zemā vakcinācijas aptvere riska grupā – gados vecākajā sabiedrības daļā – izraisījusi veselības aprūpes sistēmas pārslodzi. Savukārt tās dēļ šonedēļ valdība ieviesa gan nevakcinētos, gan arī vakcinētos būtiski ietekmējošus pārvietošanās, darba un pakalpojumu ierobežojumus.

Vai atbalsti mājsēdes ieviešanu un stingrākus ierobežojumus, lai cīnītos ar Covid-19 izplatību?

Skaidrojot šo lēmumu, politiķu, galvenokārt premjera Kariņa, retorikā diezgan liels uzsvars tika likts uz visas sabiedrības atbildību: ko katrs no mums esot darījis, lai pierunātu kādu senioru vakcinēties?

Kritiski šādu nostāju vērtē krīzes vadības speciālists Kaspars Druvaskalns, kurš vēl oktobra sākumā vadīja Krīzes vadības padomes sekretariātu: “Pārlikt atbildību uz sabiedrību nav īpaši gudri, jo tā nav krīzes vadība. Tad jānoņem vārds “vadība” nost, jo tur netiek nekas vadīts tad.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, ko par šo situāciju saka Kariņš 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru