Raidījums: Šķirošana Latvijas medicīnas sistēmā jau notiekot, bet jauni papildspēki mediķiem klāt nenāk

Attēls ir ilustratīvs! Avots: unsplash.com

Atliktas operācijas, ārstēšanās mājās, kad citkārt palīdzība saņemt slimnīcās, ilgāka gaidīšana uzņemšanā un stingrāk izvērtēti neatliekamās palīdzības izsaukumi ir apstākļi, ar kuriem jau vairākas nedēļas sadzīvojam.

Taču nav tālu brīdis, kad vajadzīgā palīdzība arī dzīvībai kritiskās situācijās kādam var būt jāatsaka, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Tomēr netiek izslēgts, ka skarto pacientu tuvinieki apstrīdēs un pieprasīs atbildību.
Valsts katastrofu medicīnas plānā jau pērn iekļāva rekomendācijas, kādā secībā piešķirt vietu intensīvajā terapijā, ja to ir mazāk, nekā pacientu, kam tā vajadzīga.

Iepriekšējā Covid-19 vilnī paveicās un tiešā veidā tās nevajadzēja pielietot. Šoreiz iespējamība ir lielāka. Gan tāpēc, ka saslimstības līknes aug straujāk, gan tāpēc, ka Covid-19 delta variantam raksturīga smagāka slimības gaita. Un, kā par daudziem krīzes vadības aspektiem, arī par šo ir pamatots jautājums – kas darīts, lai šāda izšķiršanās ārstiem pēc iespējas nebūtu jāizdara.

Lasi arī: Kariņš un valdība taisnojas par pieņemtajiem un nepieņemtajiem lēmumiem mājsēdes kontekstā

Izvēles priekšā, kuram, no trīs slimniekiem tiks vienīgā pieejamā vieta intensīvajā terapijā, priekšroka būs pacientam ar viena orgāna mazspēju, piemēram, pneimoniju, ar augstu atveseļošanās iespēju. Nākamais rindā būs pacients ar vairākām hroniskām saslimšanām, kas ir labi kontrolētas.

Vai atbalsti mājsēdes ieviešanu un stingrākus ierobežojumus, lai cīnītos ar Covid-19 izplatību?

Savukārt pacients, kuram jau sākotnēji prognozējama augsta mirstība, intensīvajā terapijā var tik tikai tad, ja neviena cita ar labākām izredzēm nav.

Par viņu Katastrofu medicīnas plānā teikts, ka jānodrošina individuāli piemērota paliatīvā terapija un miršanas process tam vislabāk piemērotajā slimnīcu nodaļā. Turklāt vieta pie intensīvās terapijas iekārtām nav garantēta arī tiem, kas tikuši.

Gan nodaļā jau esošo, gan rindā gaidošo, gan klāt nākušo pacientu stāvokli ik pēc laika pārvērtē.

Līdz brīdim, kad ārstiem būs jāizdara šāda izšķiršanās, varētu būt pāris nedēļas. Slimnīcās gan cer to nepiedzīvot, taču šādam scenārijam gatavojas.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Haralds Plaudis teica:

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Spread the love

Pievienot komentāru