Kārtība skolās pirms 42 gadiem un tagad …

Roberts, skrienot garām skolas apkopējai, aizķeras aiz slapjas lupatas un paklūp. Notiek savstarpēja, asu vārdu apmaiņa.

1978. Par vecas sievietes cieņas aizskaršanu, Robertu, klases stundas laikā, savu vecāku klātbūtnē, stāda priekšā visai klasei, un liek publiski atvainoties apkopējai.

2020. Vecāki ne tikai atsakās pieņemt jebkādus mērus sava bērna audzināšanā, bet arī ņemas apgalvot, ka tagad bērnam ir psiholoģiska trauma, savukārt, apkopējai derētu pašai būt uzmanīgākai.

Klasē daži soli sākuši ļodzīties.

1978. Ivara, Jāņa un Gata tēvi paši piesakās nākamo sestdienu solus salabot. Dažu stundu darbs un gatavs.

2020. Skolotājs vecākiem paziņo, ka ir jāsametas priekš solu remonta. Tie bērnu vecāki, kuru bērniem soli neļodzās, atsakās maksāt, sakot, ka netaisās maksāt par citiem bērniem. Pārējie vecāki arī atsakās maksāt, sakot- vai nu maksā visi, vai nemaksā neviens. Pēc vecāku sapulces Maijas tēvs saka, ka skola nodarbojas ar naudas izspiešanu, un par tādām lietām jāraksta iesniegums prokuratūrā.

Igors veic viegli uzliesmojošus eksperimentus aiz garāžām. Notiek skaļš blīkšķis.

1978. Baložu bari šausmās salido pa kokiem, babuškas uz soliem ķer pēc validola, Sētnieks Žanis – pēc slotas. Igors nožēlo izdarīto, sakot, ka ir apdraudējis gan sevi, gan apkārtējos.

2020. Pagalmā taurē auto signalizācijas. Saskrien auto īpašnieki un izsauc policiju. Igors tiek apsūdzēts pēc panta par sprādzienbīstamu priekšmetu izgatavošanu. Pret portālu, kurā Igors izlasījis ” Biedēkļa” recepti, ierosināta krimināllieta.

Guntis pagalmā palaiž planieri. Nolidojot 50 metrus, tas trāpa Vladimiram pa pakausi. Vladimirs krīt gar zemi, sabojājot savas jaunās ūziņas.

1978. Gunta tēvs sabar savu dēlu par neuzmanību. Guntis atvainojas Vladimiram, sakot, ka tas bija netīšam. Vladimirs nopurina savas bikses no netīrumiem. Visi kopā turpina skatīties uz planieri.

2020. Vladimira tēvs pieprasa no Gunta tēva kompensāciju par materiālajiem zaudējumiem, piedraudot, ka pretējā gadījumā viņš iesniegšot sūdzību policijā par to, ka ir pārkāpts gaisa kodekss, kas aizliedz lidojumus ar jebkuriem lidaparātiem, kas sver vairāk par 250 gramiem, ja tie nav reģistrēti.

Mārtiņš staigā pa klasi un apbižo citus bērnus, uz skolotājas aizrādījumiem nereaģē, nosaucot skolotāju par ku*i un aizver muti. Skolotāja izskrien ārā no klases raudādama, jo apzinās, ka likums ir devis pārāko brīvību un bravūrību bērniem, ļaujot viņiem justies neaizskaramiem.

Lasi arī: Latvijas stiprākajai meitenei Rebekai Kohai jauns puisis?

1978. Šeit nav ko ierakstīt, jo neviens bērns nekad neatļāvās tādu necieņu pret skolotāju. Pat, ja kas tāds notiktu, skolnieka tēvs nozilinātu šim pakaļu, savukārt skola piesietu pie kauna staba.

2020. Ja nu gadījumā skolotāja izdomātu paraut aiz auss vai iegāzt pa pakausi, skolotāja tiktu atbrīvota no darba. Tā kā skolotāji apzinās bērnu neaizskaramības likumus, tie neko nepasāk. Iespējams jau tad, kad agresīvais skolnieks jau kādam nodarītu miesas bojājumus, tiktu pieņemts mērs skolnieku atstādināt no skolas. TAS ARĪ VISS, ko mūsdienās skolotājs spēj pasākt pret skolnieku.

Lūk, kā. Atliek vien spriest… Kad tas īsti bija labāk? Tad vai tomēr tagad?

 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru