Latvijas amatpersonas komentē iespējamo NATO reakciju uz sprāgušajām raķetēm Polijas teritorijā

Neskatoties uz to, ka otrdien Polijā sprāga divas raķetes, nogalinot divus cilvēkus, NATO dalībvalstis norāda, ka organizācijas 5.pants netiks aktivizēts, jo raķetes nav šķērsojušas NATO teritoriju, izteikušies gan Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš, gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Jāatgādina, ka NATO dibināšanas līguma 5.pants nosaka, ka bruņotu uzbrukumu vienai vai vairākām NATO valstīm Eiropā vai Ziemeļamerikā organizācijas dalībvalstis uzskata par uzbrukumu visām dalībvalstīm. Līguma dalībvalstis šāda uzbrukuma gadījumā veic “pasākumus, kurus tās uzskata par nepieciešamiem, ieskaitot bruņota spēka pielietošanu, lai atjaunotu un saglabātu Ziemeļatlantijas reģiona drošību”. Šo līguma pantu uzskata par centrālo, kas garantē NATO dalībvalstu drošību un savstarpējo aizsardzību.

Šodien uz Ukrainu tika izšautas teju 100 Krievijas raķetes. Lai arī šobrīd nav zināms, vai Polijā nokritušas kādas no šīm raķetēm, skaidrs, ka incidents ir saistīts ar šo Krievijas uzbrukumu (otra versija ir, ka Polijā nokrita Ukraiņu pretgaisa aizsardzības raķetes, kas izšautas, lai pārtvertu Krievijas uzbrukumā palaistos ieročus)!

Ziņojumā teikts, ka incidents noticis pēcpusdienā Prževovā, kas atrodas uz Ukrainas robežas.

Kalniņš norādīja, ka gan NATO, gan Polijas puse noteikti paudīs Krievijai nosodījumu par notikušo, tomēr, visticamāk, NATO 5.pants netiks iedarbināts, bet šis incidents, iespējams, tiks atrisināts sarunu ceļā starp iesaistītajām pusēm.

Ministrs atzina, ka šobrīd nav attaisnojuma NATO 5.panta iedarbināšanai, taču NATO līguma 4.pantu varētu iedarbināt (NATO līguma 4.pants nosaka, ka dalībvalstis kopīgi apspriežas jebkurā brīdī, kad vien pēc jebkuras no dalībvalsts uzskatiem ir apdraudēta jebkuras dalībvalsts teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība. – aut. piezīme)!

Tas nozīmē, ka Polija ir jāatbalsta. Pabriks sacīja, ka jāsagaida Polijas reakcija uz notikušo, kas kļūs skaidra, kad Polijas Drošības padome beigs savu kārtējo sēdi. Vienlaikus aizsardzības ministrs lika noprast, ka notikušais nepārprotami ir noziegums.

Par notikušo uzbrukumu izteicies arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs:

Viena iespēja ir NATO dalībvalstīm un Polijai vienoties par papildu pretgaisa aizsardzības nodrošināšanu, tostarp daļā Ukrainas teritorijas. A. Pabriks norāda, ka, lai kādi būtu apstākļi, šāds notikums nav pieļaujams. Vismaigākā reakcija būtu ar tehniskiem līdzekļiem panākt, lai tas vairs neatkārtotos, daļēji garantējot Ukrainas drošību.

 

Spread the love

Pievienot komentāru