LBAS: prioritātei valsts budžetā jābūt darba samaksas paaugstināšanai

LBAS uzsver, ka visnozīmīgākie ir cilvēki, kuri strādā un dzīvo Latvijā, tādēļ šī brīža prioritātei valsts budžetā jābūt darba samaksas paaugstināšanai.

LBAS priekšsēdētājs Egils Baldzēns: “Šobrīd galvenais ir pildīt iepriekš pieņemtos lēmumus darba samaksas jomā, it īpaši, kas attiecas uz pedagogiem un mediķiem, un ir jāatrod visas iespējamās rezerves, lai šos solījumus izpildītu pilnā apjomā. Protams, infrastruktūra ir svarīga, taču, ja šobrīd ir jāizšķiras par jaunu būvi vai darba samaksas paaugstinājumu – tad, mūsuprāt, prioritāte ir acīmredzama. Ja paralēli notiek darba samaksas paaugstināšana policistiem, ugunsdzēsējiem, pasta darbiniekiem, Valsts meža dienesta darbiniekiem, kultūras darbiniekiem, rodam iespēju ar valsts iepirkumu maksāt normālu darba samaksu šoferiem, – tad tas ir pareizs virziens.”

Vienlaikus LBAS norāda, ka pareizs solis būtu palielināt diferencēto neapliekamo minimumu no 2020. gada, vidējā termiņā atsakoties no tā diferencēšanas. Paralēli būtu nepieciešama arī minimālās algas paaugstināšana, jo tā dotu līdzekļus gan valstij, gan pašvaldībām un sociālajam budžetam. Atsaite no minimālās algas kā kritērija ir jāveic jau šogad virknē likumu, lai mākslīgi nebremzētu darba samaksas pieaugumu Latvijā. Šo papildu naudas ieguvumu varētu novirzīt pedagogu un mediķu darba samaksu nodrošinājumam, atbilstoši likumā noteiktajam.

LBAS atgādina, ka no 2020. gada 1. septembra pedagogu minimālajai darba samaksai ir jāpieaug līdz 790 eiro, kā noteikts pedagogu darba samaksas pieauguma grafikā.

LBAS Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomē vēlas saturīgu diskusiju par patiesajiem iemesliem, kāpēc valdība atsakās risināt neapliekamā minimuma paaugstināšanu reizē ar minimālās algas pieaugumu, it īpaši ņemot vērā straujo minimālās algas un neapliekamā minimuma pieaugumu pēdējos gados Igaunijā un Lietuvā. Igaunijas darba devēji uzsver, ka minimālā alga tiek paaugstināta tādēļ, ka strauji pieaug vidējā darba samaksa valstī. Savukārt Lietuvas arodbiedrības, darba devēji un valdība ir vienojušies, ka minimālajai algai ir jābūt 47,5% no iepriekšējā gada vidējās darba samaksas.

LBAS norāda, ka demogrāfijas jautājumu risinājums patlaban ir palicis otrajā plānā, jo, piemēram, ceļot neapliekamo minimumu bez minimālās algas paaugstināšanas, palielinās to darbinieku skaits, kuri nevar izmantot neapliekamo minimumu un atvieglojumus pilnā apjomā.

“Diemžēl, bremzējot algu pieaugumu Latvijā, mēs atkal daļu darbinieku virzām uz izbraukšanu no mūsu valsts,” norāda LBAS priekšsēdētājs.

Spread the love

Pievienot komentāru