Lūk, 10 lietas, kuras nekādā gadījumā nedrīkst darīt jaundzimušā bērna klātbūtnē

Kā lai nenodara ļaunu ne bērniņam, ne viņa mammai?

Turēt rokās tikko dzimušu mazuli, kas ar visiem spēkiem cenšas atvērt vaļā savu mazo dūrīti, ir piedzīvojums un sajūtas, kuras nav iespējams aprakstīt vārdiem.
Taču atcerieties, ka ir zināmas robežas, kuras labāk nevajag pārkāpt, lai lieki nenervozētu bērna vecākus. Iespējams, ka jaunā māmiņa vienkārši būs pārāk nogurusi vai kaunēsies jums izteikt jebkādus aizrādījumus.

Lasi vēl: Neļaujiet saviem bērniem skatīties animācijas seriālu Peppa Pig – psihologu brīdinājums!
Taču, ja gribat, lai arī nākošreiz jūs vispār pie bērna pielaistu, iegaumējiet šos 10 noteikumus:

Nemodiniet mazuli
Mēs zinām, cik brīnišķīgi ir lūkoties viņa skaistajās actiņās, taču gulošu mazuli nevajag modināt augšā. Mazulim (īpaši tikko dzimušam) dienā nepieciešams vismaz 18 stundas miega, lai viņš spētu pilnvērtīgi attīstīties. Turklāt, visticamākais, ka vecāki patērēja ļoti ilgu laiku, lai vispār noliktu viņu gulēt. Ja jūs viņu pamodināsiet, tad nākošreiz jūs noteikti neviens ciemos vairs neaicinās.
Nesmēķējiet
Labāk ir būt pārāk jūtīgam nekā bezjūtīgam. Smēķēšana pirms un arī vizītes laikā ir kategoriski aizliegta. No cigaretēm izdalītie toksīni saglabājas jūsu elpā un nosēžas uz jūsu drēbēm, bet pēc tam jūs ar šiem dūmiem “barojat” mazuli (šo arī sauc par pasīvo smēķēšanu). Turklāt arī jūsu nepatīkamais aromāts no mutes nebūt neliksies viņam patīkams. Ja jūs dodaties ciemos, kur ir mazs bērniņš, izvairieties no smēķēšanas, pārāks stipras parfimērijas lietošanas, kā arī noteikti uzvelciet tīras drēbes.
Ja bērns atrodas jums rokās, paralēli neturiet tajās neko karstu
Kad mamma redz, ka kāds tur rokās viņas mazuli un paralēli dzer karstu kafiju vai tēju, tas viņu gan biedē, gan drausmīgi sanervozē. Viņai galvā uzreiz iezogas tūkstošiem briesmīgu domu:
“Kas notiks, ka kafija izlīs? Ja krūze saplīsīs? Ja mazais pagrūdīs krūzi?”
Šie panikas pārpilnie jautājumi nekad nebeigsies. Tādēļ pasaudzējiet gan mammu, gan jaundzimušo.
Nebučojiet mazuli
Mēs jūs lieliski saprotam – tā vien gribas maziņo sabučot. Taču veselais saprāts saka mums priekšā, ka tikko dzimušu bērniņu nu gan nevajadzētu bučot, kur nu vēl uz lūpām. Tas ir viens no nehigiēniskākajiem veidiem, kā izrādīt savu mīlestību.
Ja vēlaties vienkārši iedot bērnam buču uz vaiga, noteikti pirms tam apvaicājieties vecākiem. Taču nedariet tā, ka viņiem nākas pret savu gribu jums piekrist. Sekojiet līdzi savām manierēm!

Lasi vēl: Dēļ autokrēsliņa gāja bojā bērniņš – šis var skart visus neapdomīgos vecākus!
Nedodieties apciemot mazuli, ja esat slimi
Jūs taču nevēlaties, lai arī mazais bērns saķer kādu kaiti? Visi zina, ka dažādas infekcijas slimības ir iespējams nodot citiem no pavisam tuva attāluma. Mazuli dodieties apciemot tikai tad, kad būsiet pilnībā izveseļojušies.
Bērns nekur nepaliks, bet jūs tādā veidā pasargāsiet viņu no dažādām infekcijām. Ir labi zināms, ka nesen dzimis bērniņš vēl nav spējīgs pasargāt sevi no dažādiem mikrobiem un baktērijām. Lūdzu, nedodieties pie bērna ciemos, ja esat slimi.
Nekavējiet
Pat tad, ja jūs kaut kur kavējat tikai pāris minūtes, vienmēr pabrīdiniet par to bērna vecākus. Viņiem noteikti nav spēka pieņemt ciemiņus tad, kad viņi izdomā atnākt tad, kad viņiem ir ērtāk.
Esiet saprotoši un pabrīdiniet bērna vecākus, jo mazulis prasa daudz spēka, un bieži vien viņi ir izsmelti līdz pēdējam, kamēr gaida ierodamies ciemiņus.
Neņemiet līdzi savus bērnus, ja tie netika uzaicināti
Jaunajai māmiņai jau tā iet ļoti grūti, īpaši tad, ja tas viņai ir pirmais bērniņš. Neņemiet līdzi bērnus, ja namamāte nav tos uzlūgusi. Lai arī cik kārtīgi un audzināti būtu jūsu bērni, tie tik un tā novērsīs uzmanību no jaundzimušā. Nevajag vienmēr domāt, ka jūs visur esat aicināti kopā ar visu ģimeni.
Neaizmirstiet nomazgāt rokas
Tas ir viens no galvenajiem nosacījumiem, pirms jūs grasāties pieskarties nesen dzimušam bērnam. Viņi ir ļoti jutīgi, tādēļ pavisam ātri var saķert kādu slimību vai infekciju. Šajā bērniņa dzīves posmā viņam ir nepieciešamas īpašas rūpes, tajā skaitā nepieciešams viņu pasargāt no mikrobiem, baciļiem un netīrumiem.
Vienmēr nomazgājiet rokas, pirms grasāties turēt rokās jaundzimušo, turklāt ņemiet viņu ar visu dvielīti vai paladziņu.
Nelūriet uz māmiņu, kad viņa baro bērnu ar krūti
Nevienam nepatīk, kad uz viņu izteikti kāds skatās, īpaši jau uz jauno māmiņu, kas baro bērnu ar krūti. Barošana ar krūti ir parasts un dabisks process, kuram nebūt nevajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību. Ja māmiņai tas ir pirmais bērniņš, tad šis process viņai vispār ir kaut kas jauns un nepierasts.
Gan mammai, gan mazulim nākas saskarties ar ļoti daudzām grūtībām. Nevajag šokēt māmiņu, veidojot briesmīgas grimases brīdī, kad viņa nolemj bērnu pabarot ar krūti. Ļaujiet viņai koncentrēties uz barošanu – nemulsiniet viņu!
Atturieties no neprasītiem padomiem
Ja jums neviens neprasa nekādu padomu, tad tās sniegšana nebūt nav laba ideja. Nevajag uzstājīgi uzbāzt māmiņai savus uzskatus un viedokli, ar kuriem viņa, iespējams, pat nepiekrīt. Labāk atbalstiet viņu un piedāvājiet palīdzību.
Ļaujiet māmiņai saprast to, ka viņa vienmēr spēs paļauties uz jūsu atbalstu. Bet savus komentārus un ieteikumus paturiet pie sevis, kamēr kāds tos nebūs paprasījis.

Padalieties ar šiem noteikumiem ar visiem, kam tas pašlaik ir aktuāli!

 

avots

Spread the love

Pievienot komentāru