Lūk, kā patiesībā grūtniecība un dzemdības ietekmē sieviešu veselību

Turklāt pastāv vispārpieņemts viedoklis, ka, jo biežāk un vairāk sieviete dzemdē, jo vieglākas viņai ir nākamās dzemdības. Tomēr Izraēlas zinātnieku pētījumi, kas publicēti žurnālā “Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine”, pilnībā atspēko šo mītu.

 

Pētījumu veica Izraēlas Soroka medicīnas centra dzemdniecības un ginekoloģijas nodaļas speciālisti. Tā laikā ārsti analizēja dzemdību medicīnisko vēsturi trīs dzemdējušu sieviešu grupās. Pirmo veidoja vairāk nekā 3 tūkstoši sieviešu, kuras savas dzīves laikā bija dzemdējušas desmit un vairāk bērnu, otro – vairāk nekā 9 tūkstošus sieviešu, kurām piedzimi seši līdz deviņi bērni. Trešajā, vislielākajā grupā, bija 45 tūkstoši sieviešu, kurām bija divas līdz piecas atvases.

 

Ārsti analizēja dzemdību ilgumu un sarežģītību, komplikāciju klātbūtni, māšu un bērnu stāvokli. Rezultāti parādīja, ka sievietes, kuras bija dzemdējušas vairāk nekā piecus bērnus, daudz biežāk piedzīvoja nopietnas komplikācijas dzemdību laikā un pēc tām. Par komplikācijām mediķi dēvēja par dzemdību patoloģijas, nepieciešamību pēc ķeizargrieziena, iepriekšēju grūtniecības pārtraukšanu, anēmiju, dzemdes muskuļu problēmas, utt.

 

Eksperti vērš uzmanību, ka būtiska loma ir arī sievietes vecumam, pirmajā grupā bija vairāk vecāka gadagājuma sieviešu, kas pats par sevi palielina grūtniecības un dzemdību risku. Tajā pašā laikā zinātnieki ir secinājuši, ka katra nākamā sievietes grūtniecība prasa arvien lielāku medicīniskā personāla uzmanību un kontroli.

Tādējādi teorija, ka dzemdības it kā var atjaunināt un atveseļot sievietes ķermeni, ir tikai un vienīgi mīts.

 

Turklāt šis maldīgais priekšstats var būt ļoti kaitīgs topošajām māmiņām: informētības trūkums par sarežģījumiem, kas bieži saistīti ar grūtniecību un dzemdībām, var izraisīt to, ka dzemdētājas var negaidīti saskarties ar sekām, kas nereti ir diezgan smagas sievietes organismam.

 

Ja pirmajās un otrajās dzemdībās izdevās nepieļaut nopietnas sekas mātes ķermenim, tas nenozīmē, ka tu varēsi no tām izvairīties arī turpmāk. Katra grūtniecība un katras dzemdības – tie ir lieli tēriņi, kas saistīti ar risku mātes veselībai. Bet tad, ja bērnu ir daudz, par to ir svarīgi to atcerēties gan mātēm, gan tēviem, plānojot lielu un draudzīgu ģimeni.

 

Avots: misstits.co

Spread the love

Pievienot komentāru