Neizmet ārā! Lūk, kā var izmantot olu čaumalas …

Miniatūrs podiņš stādiem

Ja čaumalas izmanto kā dekorācijas – uzmanīgi izpūt šķidrumu no olas, nebojājot čaumalu, tad pēc Lieldienu noslēguma glīto dekoru vari pārveidot par podiņu stādiem. Uzmanīgi nodauzi olas augšgalu un ieber apakšējā daļā augsni. Čaumalā ieber sēklas, liec tās olu kastē, kas kalpos kā podu turētājs, un izaudzē stādus. Kad stādi ir krietni paaugušies, tos vari droši ar visu čaumalu stādīt dobē vai puķupodā – čaumalas ir biodegradējošs materiāls, tāpēc tās pašas dabiski sadalīsies.

Mēslojums telpaugiem

Olu čaumalas ieber palielā burkā un pārlej ar remdenu ūdeni. Pēc pāris dienām vari to izmantot telpaugu laistīšanai. Olu čaumalās esošās minerālvielas izšķīdīs ūdenī un kalpos kā mēslojums telpaugiem.


Proteīni sportistiem

Kalcijs ir noderīgs ne tikai augiem, bet arī cilvēkiem. Kārtīgi izmazgātas čaumalas 8 minūtes karsē cepeškrāsnī 180 grādos, tad ņem ārā un atdzesē, bet pēc tam samal smalkā pulverī. Tējkaroti pulvera piejauc smūtijiem vai minerālūdenim.

Tāpat šo pulveri vari uzbērt suņu barībai – kalcijs ir ārkārtīgi svarīgs uztura bagātinātājs suņiem, un to noteikti būtu ieteicams uzņemt papildus, ja suns tiek barots ar mājās gatavotu barību. Sunim ir ieteicama puse tējkarotes kalcija pulvera.

 

Veļas balinātājs

Ja Lieldienās vārītas baltas olas bez krāsošanas, tad to čaumalas vari izmantot veļas mazgāšanai. Ieber čaumalas tīkliņmaisā vai nelielā kokvilnas maisiņā, liec to veļasmašīnā kopā ar balto veļu un mazgā karstā ūdens režīmā. Olu čaumalas darbosies kā balinošs līdzeklis apģērbam.

Ārstniecības līdzeklis ādas nepilnībām

Ieber olu čaumalas nelielā burciņā un pārlej tās ar ābolu etiķi tā, lai čaumalas būtu pilnībā iemērktas šķidrumā. Atstāj čaumalu uzlējumu pāris dienas neskartu un pēcāk ar vates kociņu viegli uzklāj mikstūru uz pūtītēm, izsitumiem vai niezošas ādas.

Lasi arī: Ārsts nomira no insulta, mēnešiem pēc kārtas, bez brīvdienām, glābjot inficētos, kas sirgst ar koronavīrusu

Bagātinoša sejas maska

Sablendē olu čaumalas pulverī un pēcāk sajauc pulveri ar olu baltumu līdz pastas konsistencei. Klāj to uz sejas ar pirkstiem vai speciālu otiņu, ļauj maskai nožūt 15 minūtes un noskalo to ar siltu ūdeni. Olu baltums un čaumalu pulveris balinās sejas ādu, tādējādi izlīdzinot ādas toni.

 Ļoti noderīģs raksts… Padalies arī – draugiem.

Spread the love

Pievienot komentāru