Neliels cerību stariņš – slavenais ASV eksperts Fauči nāk klajā ar jaunu informāciju par Omikronu

 ASV eksperts Entonijs Fauči nācis klajā ar  būtisku informāciju par jaunā koronavīrusa variantu Omikronu, kas devis nelielu cerību stariņu koronas krīzes apstākļos.

“Ir gandrīz droši, ka tas nav sliktāks par Deltu,” otrdien, attiecībā par omikronu bīstamību, ziņu aģentūrai AFP sacīja ASV prezidenta Džo Baidena galvenais padomnieks koronavīrusa jautājumos.

 

Ik pēc divām dienām gadījumu skaits dubultojas

Omikron dēļ Lielbritānijā atkal tiek piemērotas masku prasības un ieceļošanas ierobežojumi. Ir gan daži pierādījumi, ka omikrons varētu būt vēl mazāk smags un bīstams.

Dienvidāfrikā tika novērots, ka “attiecība starp infekciju skaitu un slimnīcā pavadīto laiku, iespējams, ir zemāka nekā Delta gadījumā”. Tomēr Omikrons ir “viennozīmīgi ir ļoti lipīgs” un, iespējams, pat lipīgāks nekā Delta variants, sacīja Fauči.

Tomēr pilnībā ticami atklājumi par to ir gaidāmi tikai pēc dažām nedēļām.

Lasi arī: Veikali un pakalpojumu sniedzēji drīkstēs strādāt līdz pulksten 23

To, ka Omikrona variants patiesībā izraisa vieglākus slimības gaitas nekā Delta, vēl nevar droši apgalvot, sacīja ģenētiķis Džefrijs Barets no BBC “Wellcome Sanger Institute”.

Vieglu Omikrona infekciju gaitu uzkrāšanās varētu būt saistīta ar to, ka variants spēj inficēt lielāku skaitu vakcinēto vai atveseļojušos cilvēku, kuriem jau ir zināma imunitāte.

Omikrona variantu Dienvidāfrikas zinātnieki atklāja novembra beigās. Kopš tā laika tas ir atrasts desmitiem valstu, tostarp arī Latvijā. Zinātnieki visā pasaulē strādā, lai atšifrētu varianta īpašības un noskaidrotu, vai esošās vakcīnas pasargā arī pret jauno variantu.

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru