Nervu sistēma atjaunojas lēni – Karīna pēc Covid-19 vakcīnas blaknēm cer uz kompensāciju

Kā jebkurām citām zālēm arī Covid-19 vakcīnām iespējamas blaknes – un, lai tajos retajos gadījumos, kad blaknes ir būtiskas, iedzīvotājiem palīdzētu, jau pieņemts lēmums, ka valsts izmaksās kompensācijas.

Tomēr – ne viss ir tik gludi, un iespēju tikt pie kompensācijas sola tikai nākamā gada sākumā. Pirms tam jāpieņem noteikumi – kam, cik un par ko tieši maksāt. Noteikumu pieņemšanu gaida arī fotogrāfe Karīna Miezāja, kurai vakcinācijas komplikācijas izsaukušas autoimūnu organisma reakciju.

Saeima lēmusi, ka cilvēkiem ar smagiem vai vidēji smagiem veselības traucējumiem pēc Covid-19 vakcīnām pienāksies kompensācija. Maksimālā summa būs 142 tūkstoši eiro.

Par kārtību, kādā nauda tiks piešķirta, vēl jālemj Ministru kabinetam. Veselības ministrijā skaidroja, ka top noteikumu projekts, kuru gada nogalē varētu iesniegt Ministru kabinetā. Plānots, ka kompensācijai varēs pieteikties divu gadu laikā.

“Mēs gribētu, lai tas ir iespējami vienkārši.

Taču cilvēkam būs jāiesniedz pierādījumi, ka viņš ir veicis vakcināciju un tas ir ar vakcīnu saistīts. Medicīniskajiem atzinumiem būs jābūt paša cilvēka savāktiem,” stāstīja ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika.

“Mehānismam jāsāk strādāt gada sākumā, nemācēšu pateikt, cik ātri strādās komisija, cik vajadzēs, lai ievāktu informāciju. Bet cilvēkiem nevajadzētu uztraukties par iespēju pieteikties,” apliecināja veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).

Viena no tiem, kuri gaida kompensāciju, ir Karīna Miezāja. Viņai pēc otrās Covid-19 vakcīnas devas saņemšanas maija beigās pēc divām dienām sākusi tirpt viena roka, pēc tam otra, bet vēlāk kļuvis grūti staigāt.

Lasi arī: Pirmā augstā Eiropas Savienības amatpersona sāk dot mājienus par obligāto vakcināciju Eiropā

Tikusi stacionēta, veikta virkne izmeklējumu, bet nekas nav atrasts. Turpinājusi apmeklēt ārstus, līdz pēkšņajai saslimšanai atrasts iemesls.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk un noskatītos video sižetu par šo tēmu

Spread the love

Pievienot komentāru