Šī inde iznīcina tavus kaulus, bet katru dienu teju ikkatrs no mums to dzer

soda saldinātie dzērieni inde

Šī inde, ko ikdienā lieto gandrīz ikviens cilvēks, bojā ne tikai kaulus, bet arī izraisa vēzi un bojā arī citas tava ķermeņa daļas. Lasi par tā kaitīgumu vairāk šajā rakstā.

Statistika pierāda, ka amerikāņi dzer vairāk saldināto dzērienu kā jebkad agrāk. Tie ir 25% no visiem dzērieniem, kas iegādāti ASV. 2000. gadā tika pārdoti vairāk nekā 15 miljardi galonu – apmēram viena 355ml bundžiņa dienā katram vīrietim, sievietei un bērnam.

Lūk daži iemesli, kas jūs atturēs no dzēriena bundžiņas atvēršanas:

 

Liekais svars

Saldinātie dzērieni veicina liekā svara uzkrāšanos. Izdzerot vienu bundžiņu dienā, katru mēnesi uzkrājas vairāk nekā puskilograms liekā svara. Turklāt diētiskie dzērieni veicina svara pieaugumu tik pat lielā mērā, cik parastie, vai pat vairāk – varbūt izklausās aplami, bet cilvēki, kas izvēlas diētiskos dzērienus, patiesībā nezaudē svaru. Mākslīgie saldinātāji izraisa veselu virkni fizioloģisko un hormonālo reakciju, kas patiesībā liek pieņemties svarā.

Aknu bojājumi

Saldinātie dzērieni bojā aknas. Pārāk daudz tos dzerot palielinās aknu cirozes risks, ar ko sastopas hroniski alkoholiķi.

 

Zobu pūšana

Saldinātie dzērieni izšķīdina zobu emalju, kā arī divkāršo un pat trīskāršo zobu pūšanas biežumu. Dzērienu skābums ir kaitīgāks zobiem nekā cietais cukurs, kas atrodams konfektēs.

Nierakmeņi un hroniskas nieru slimības

Dažāda veida coca cola dzērieni plaši pazīstami ar to, ka tajos ir liels fosforskābes daudzums. Tas maina urīna sastāvu, kā rezultātā tiek veicināta nierakmeņu veidošanās. Izdzerot pat mazāk nekā trīs bundžiņas nedēļā, nierakmeņu veidošanās risks palielinās par 15%.

Diabēts

Jebkas, kas veicina svara pieaugumu, palielina arī diabēta attīstības risku. Dzerot saldinātos dzērienus, organismam ir grūtāk pārstrādāt cukuru. Vairāki zinātnieki uzskata, ka šādi varētu skaidrot 2. tipa diabēta slimnieku skaitu ASV, kas no 6.6 miljoniem 1980. gadā ir trīskāršojies līdz 20.8 miljoniem šodien.

Dedzinoša sajūta krūtīs un grēmas

Liels daudzums saldināto dzērienu ir iemesls dedzinošajai sajūtai krūtīs. Daudzi gāzētie dzērieni satur skābi, kā arī izdala daudz ogļskābās gāzes, kas var  izraisīt kuņģa izplešanos. Tas, savukārt tiek saistīts ar grēmām, jeb pastiprinātu kuņģa skābes izdalīšanos barības vadā.

Saldinātie dzērieni = trausli kauli = osteoporoze

Saldinātie dzērieni, kas satur fosforskābi, veicina osteoporozes attīstību. Tā ir slimība, kuras rezultātā kauli kļūst poraini un trausli. Šādi dzērieni palielina fosfātu līmeni asinīs, kā rezultātā tiek samazināts kalcija daudzums un kauli kļūst trausli.

Hipertonija, jeb augsts asinsspiediens

Ekspertiem ir pamats uzskatīt, ka pārāk bieža saldināto dzērienu lietošana veicina asinsspiediena paaugstināšanos. Nav svarīgi, vai tas ir parastais vai diētiskais dzēriens.

Sirds slimības

Tiem, kas bieži dzer saldinātos dzērienus, ir paaugstināts risks saslimt ar kādu no sirds slimībām. Pētījumos pierādīts, ka, izdzerot vienu saldo dzērienu dienā, palielinās metaboliskā sindroma attīstības risks – tas ir simptomu kopums, kurā iekļauti, piemēram, tā sauktais alus vēders,  paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts cukura un triglicerīda līmenis asinīs, kā arī zems HDL, jeb “labā” holesterīna līmenis. Vismaz trīs no šiem simptomiem paaugstina risku saslimt ar diabētu vai sirds slimībām.

Lasi arī: Šo savrupmāju pārdod neticami lēti; uzzinot, kas atrodas pagrabā, tu arī nevēlētos tur dzīvot!

Apgrūtināta gremošana (kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi)

Kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi nozīmē pastiprinātu kuņģa sulas izdalīšanos, kas, savukārt, veicina dedzināšanas sajūtu kuņģī (jeb grēmas) un kuņģa gļotādas noārdīšanos. Lietojot saldinātos dzērienus, it īpaši tukšā dūšā, kuņģī mainās skābju un sārmu līdzsvars, kas rada ilgstoši skābu vidi. Rezultātā veidojas kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas iekaisums.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kāda alternatīva un kā attīrīt savu ķermeni

Spread the love

Pievienot komentāru