Vācijas eksperts un vakcīnas ražotājs prognozē, cik ilgi vēl jāmokās ar Covid-19 situāciju

Ceturtdien Maincā bāzētais uzņēmums “BioNTech” un tā ASV partneris “Pfizer” paziņoja par jaunu pētījumu, lai pārbaudītu iespējamās trešās “pastiprinātāja” vakcīnas iedarbību.

Šim nolūkam 144 dalībniekiem ASV būs jāsaņem jau trešā pote, kas sekotu sešus līdz divpadsmit mēnešus pēc pirmajām divām injekcijām.

Pētījumā tiks novērtēta arī papildu trešās devas ietekme uz imunitāti pret pašlaik cirkulējošajiem un jaunajiem vīrusa celmiem. Ar laiku šāda revakcinācija varētu būt nepieciešama ik pēc diviem gadiem.

Intervijā žurnālam “Der Spiegel” Ugurs Šahins arī atzīst, ka lielākā daļa ekspertu neloloja lielas cerības par iespējām ar vakcīnas palīdzību pārtraukt vīrusa transmisiju, tādēļ 90% efektivitāte šajā jomā arī viņam pašam bijis pārsteigums.

Lasi arī: Latviešu žurnāliste: Kur prāts tagad atvērt veikalus?

Pirmie dati par vakcīnas spēju apturēt vīrusa pārnesi no viena cilvēka uz otru šonedēļ publicēti žurnālā “New England Journal of Medicine”, un pašlaik tiekot strādāts, lai tos papildinātu ar detalizētāku informāciju.

“BioNTech”/”Pfizer” koronavīrusa vakcīnas izstrādātājs Ugurs Šahins aicina nodrošināt ilgtermiņa ražošanas jaudas, lai iedzīvotājiem nodrošinātu Covid-19 vakcīnas.

Pēc viņa teiktā, turpmākajos gados cīņā pret pandēmiju uzmanība jāpievērš divām nozīmīgām jomām. “Pirmkārt, ir jāturpina vakcīnas ražošana, lai būtu pietiekams tās daudzums revakcinācijai un piegādēm citām valstīm. Un otrkārt, mums ir jāspēj saražot ātri pielāgotu vakcīnu supermutāciju gadījumā”.

Spread the love

Pievienot komentāru