Veselības ministrs Pavļuts izsakās par mājsēdi un vai Latvijā nākotnē būs gaidāmi atkal jauni ierobežojumi

Jāatgādina, ka pirmdien, 15. novembrī, beidzās mājsēde  un valstī ieviestie stingie ierobežojumi Covid-19 augstās izplatības dēļ.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” vērtēja, ka tā devusi rezultātu – saslimstība ir mazinājusies un slimnīcas ir izdevies atslogot.

Ministrs skaidroja, ka mājsēdes laikā cilvēki par vairāk nekā 40% mazināja savstarpējos kontaktus, un tas ir devis rezultātus, jo Latvija vairs nav pirmajās vietās saslimstības ziņā un mūsu augstāko punktu pārsniegušas citas valstis. Arī saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju patlaban ir būtiski zemāks nekā tad, kad valdība lēma par stingrajiem ierobežojumiem.

Tāpat ar mājsēdi izdevies uzlabot situāciju slimnīcās, taču vienlaikus ministrs to vērtēja kā grūtu un nopietnu, norādot, ka tā tas būs vēl kādu laiku. Tomēr hospitalizēto skaits ir zemāks nekā augstākajā punktā, līdz ar to slimnīcas ar grūtībām, taču tiek galā.

Vaicāts par valdības nākotnes plāniem stingrāku vai vieglāku ierobežojumu virzienā, Pavļuts uzsvēra, ka viss ir cilvēku rokās, un pieļāva, ka, prātīgi rīkojoties, šie varētu būt arī pēdējie stingrie ierobežojumi. Vienlaikus, ja cilvēki svētkos daudz pulcēsies un Covid-19 saslimstības līkne “parausies uz augšu”, tad var nākties pastiprināt ierobežojumus.

Ja mēs būsim prātīgi, nopietnus papildierobežojumus, visticamāk, ieviest nevajadzēs,” sacīja Pavļuts.

Runājot par Ziemassvētku tirdziņiem, ministrs norādīja, ka saprot nozari un tās satraukumu par zaudēto peļņu, tomēr norādīja, ka iespēja tirgoties individuāli ārpus tirdziņiem, kur pulcētos lielas cilvēku masas, ir dota.

Lasi arī: Andžela Perla izteikusi savas prognozes par to, kas šonedēļ gaidāms katrai zodiaka zīmei

Viņš arī atzina, ka diskusiju par ļaušanu strādāt zaļajā režīmā varētu noturēt, taču nedeva tādu solījumu un uzsvēra – pamatā tirgotāju vēlme bijusi strādāt sarkanajā režīmā, kur iespēja iepirkties tiktu dota arī cilvēkiem bez Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas sertifikāta, un tā epidemioloģisku apsvērumu dēļ tikusi noraidīta.

Savukārt uz norādi, ka ierobežojumus Ziemassvētku tirdziņiem mēdz saukt par neloģiskiem, Pavļuts atbildēja, ka katra puse grib aizstāvēt savu pozīciju. Viņam kā ministram šķiet loģiski pasargāt no tām nāvēm, kuras iespējams novērst, kā arī pasargāt no novēršamām ciešanām.

Pavļuts intervijā arī sacīja:

Jāatceras, ka vīruss nav uzvarēts. Vai tas mums gatavo pārsteigumus? To mēs nezinām. No mūsu uzvedības atkarīgs, vai varētu iet atvieglojumu režīmā.”

 

Šķir otru lapu, lai noskatītos pilnu video ar Pavļuta interviju

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru