Apelsīnu miziņa izglābs no infarkta un vēža

Floridas un Teksasas tehniskās universitātes zinātnieki neatkarīgi viens no otra ir nonākuši pie atklājuma, ka apelsīna miziņa noder visbriesmīgāko saslimšanu novēršanai.

Floridas universitātē peles baroja ar apelsīnu mizas ekstraktu, un rezultātā grauzēji nepieņēmās svarā, pat ievērojot augsta tauku satura diētu, un tie tika pasargāti no sirds saslimšanām, salīdzinājumā ar citām pelēm.

Dotajā brīdī vadošais pētnieks Jū Vans jau ir saņēmis grantu 500 tūkstošu dolāru apmērā no ASV Lauksaimniecības Ministrijas, kas paredzēts apelsīnu miziņas ietekmes izpētei uz cilvēku.

“Apelsīnu miziņa jau izsenis tiek izmantota medicīniskiem mērķiem Āzijā”, – skaidro Jū Vans, – “Pirmsklīniskajos pētījumos mums izdevās pierādīt, ka apelsīnu mizas ekstrakts palīdz kontrolēt svaru, mazināt tauku uzkrāšanos un mazināt sirds-asinsvadu problēmu risku”.

Jū Vana komanda noskaidroja, ka vitamīni un citi savienojumi, kas atrodami apelsīnu miziņā, novērš kaitīgās vielas trimetilamīna jeb TMA veidošanos gremošanas traktā. TMA ir slavens sirds-asinsvadu slimību provokators, tas palielina artēriju stīvumu un bojā asinsvadu sieniņas.

Par laimi, apelsīna miziņas pārbaude uz cilvēkiem neprasa speciālu aprīkojumu vai atļauju. Zinātnieki ierosina apelsīnu miziņu pievienot smūtijam un novērot veselību brīvprātīgajiem, kuri lieto tādus dzērienus ilgā laika posmā.

Bet onkologs Sandžejs Avasthi no Teksasas tehniskās universitātes Labokā daudzus gadus ir pētījis apelsīnu miziņas ietekmi uz vēzi. Viņš ir meklējis labākos barības vielu ieguves veidus. Tagad pētnieks paziņo, ka daļēji ir atklājis pozitīvu rezultātu apelsīnu ekstrakta krēma lietošanu cīņā ar melanomu.

“Daudzi spēcīgi antioksidanti rodas no retām vielām. Bet apelsīna miziņa un slānis, kas atrodas tieši zem tās, ir ne mazāk noderīgi un vairāk nekā pieejami” – stāsta Avasthi. – “Katru gadu tiek vienkārši izmesti miljoniem apelsīnu miziņas, tās tiek kompostētas vai izbarotas mājlopiem, tajā pašā laikā, kad tās varētu tikt izmantotas medicīnā”.

Starp citu, Sandžejs Avasthi arī ir pazīstams ar seno aziātu medicīnu un ajūrvēdas tradīcijām, kur apelsīnu miziņa tiek izmantota daudzās procedūrās.

Šis zinātnieks ir saņēmis grantu par summu, kas ir vairāk nekā 1 miljons dolāri no Aizsardzības ministrijas, lai veiktu pētījumus krūts vēža jomā, izmantojot apelsīnu pārpalikumus.

Kad apelsīnu piegādātāji uzzināja par sagaidāmajiem eksperimentiem, bet galvenais – par labajiem grantiem, kas piešķirti pētījumiem, viņi sāka zinātniekus apgāzt ar zvaniem un vēstulēm ar mērķi uzzināt, kādās apelsīnu šķirnēs ir visvairāk noderīgās vielas, kas palīdz cīņā ar slimībām. Ražotāji jau ir gatavi audzēt labāko šķirni, bet zinātnieki pagaidām vēl strādā pie šķirnes atklāšanas.

avots: golbis.com

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru