Beidzot savu viedokli par iespēju samazināt PVN atseviķām precēm pauž premjers Kariņš

Jau plaši ziņots, ka Latvijā daudzām preču grupām strauji aug cenas. Pārtikas nozares ražotāji pat aicina izsludināt ārkārtas situāciju. Tagad beidzot savu viedokli par iespējām samazināt PVN atsevišķām preču grupām paudis premjers Krišjānis Kariņš.

Kariņš paudis skepsi par iespēju šobrīd samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi noteiktām precēm, jo ir paredzams, ka šāds solis nedotu gaidīto rezultātu.

Lasi arī: Labklājības ministrija publicējusi informāciju pēc kādiem kritērijiem piešķirs iedzīvotājiem mājokļa pabalstu

Premjers intervijā televīzijas kanālam “TV24” norādīja, ka, samazinot PVN likmi, nav garantijas, ka pircējs izjutīs cenu kritumu, ņemot vērā, ka tirgotāji, starpnieki un ražotāji mēģinās peļņu paturēt sev. Tāpat viņš minēja, ka PVN samazināšana nav mērķēts atbalsts, turklāt atbalsts neproporcionāli par labu nāktu tieši tiem sabiedrības locekļiem, kuri ikdienā izdod vairāk naudas.

Tas ir tieši tas, ko mēs negribam. Mēs gribam palīdzēt tiem, kuriem nav naudas, ko izdot, kuriem tiešām vajag palīdzību. Es vēlreiz argumentēju, ka labāk mērķēts pabalsts nekā tāds vispārējs,” sacīja Kariņš.

Ministru prezidents atzīmēja, ka, samazinot PVN likmi, valsts atņemtu naudu vajadzīgiem tēriņiem, piemēram, aizsardzības budžeta palielināšanai, kā arī iespējai pārdalīt līdzekļus mērķiem, kuriem tas šobrīd vairāk nepieciešams.

Kariņš arī intervijā komentēja iespēju ieviest cenu kontroles šajos apstākļos, norādot, ka vēsturē šāds instruments nav bijis efektīvs, par piemēru minot ASV centienus kontrolēt degvielas tirgu 20.gadsimta 70.gados, kas tolaik noveda valsti pie ekonomiskas stagnācijas un preču cenu pieauguma.

“Mums ir jāskatās, kā ar veselo saprātu palīdzēt tiem, kuriem palīdzība ir nepieciešama. Tā ir tā pareizā atbilde,” teica Kariņš.

Lasi arī: Labklājības ministrija publicējusi informāciju pēc kādiem kritērijiem piešķirs iedzīvotājiem mājokļa pabalstu

Kā ziņots, pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA) norādīja, ka jautājums par PVN samazināšanu pārtikai tuvākajā laikā būs valdības koalīcijas darba kārtībā.

Vienlaikus finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) par PVN samazināšanas iespēju bija skeptisks. Viņš norādīja, ka atbalsta sniegšana noteiktām sabiedrības grupām, kas jau ilgāku laiku bijis koalīcijā apspriests jautājums, nebūs iespējama, ja tiks samazināti budžeta ieņēmumi.

Spread the love

Pievienot komentāru