Dzīvības atgriešana pamestos lauku īpašumus – Kārķu pagasta notikumi

Kārķu pagasts atrodas Ziemeļvidzemē, gandrīz pie Igaunijas robežas. Pagājušā gada rudenī pagasta pārvalde sociālajos tīklos uzsāka kampaņu, kuras mērķis ir atrast pircējus pagasta teritorijā pamestajiem īpašumiem. Četrām mājām tas izdevies.

Kas gan tas par latvieti, kurš nesapņotu par savu stūrīti, kaktiņu zemes kaut kur pie dabas krūts,” teica “Ķirbīšu” māju saimnieks Edgars Dreimanis, kurš no Rīgas pārcēlies uz dzīvi Kārķu ciemā.

Dzīvojot un strādājot Rīgā, Edgaram bijis sapnis tikt tuvāk laukiem. Viņam vēl laimējies laikus nopirkt savu mājiņu no labiem saimniekiem un to labiekārtot. Izrādās, ka nemaz tik viegli pie īpašuma laukos nevar tikt. It kā jau tukšu māju netrūkst, bet tās nav atrodamas populārajos sludinājumu portālos.

 

Vadītājs apstiprina

Valkas novada Kārķu pagasta pārvaldes vadītājs Pēteris Pētersons apstiprināja: “Atšķiram to pašu Valkas novadu, visticamāk, neredzēsim nevienu viensētu, ko pārdod, bet, pabraukājot pa galveno, lielo šoseju, mēs redzam pa labi, kreisi vienu, otru māju, trešo māju.”

Ja jau mākleri uz šo pusi neskatās, Kārķu pagastā paši rīkojās, uzrunājot pamesto māju saimniekus. Īpašumus, kuriem dota “zaļā gaisma” pārdošanai, publicējuši populārajā vietnē “Facebook”, un, kā pastāstīja Pētersons, šobrīd visi četri īpašumi ir pārdoti.

Lasi arī: Neviena valsts to vairs nespēj! Dumpis nācis klajā ar skaļu paziņojumu par testēšanu un omikronu

Tas esot radījis pozitīvu ažiotāžu, un cilvēki arī paši braukājot pa pagastu un skatoties tukšās mājas. Vidējā cena par pamestu māju laukos esot apmēram 7000 eiro.

Tomēr ne viss ir tik rožaini, kā izskatās – pamestu graustu joprojām netrūkst, un īpašnieki nebūt nesteidzas no tiem tikt vaļā.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis skaidroja:

Problēma ir tā, ka īpašumi ir, bet daudzi nav tirgū. Lielie zemes īpašnieki, kas nopirkuši zemes kopā ar ēkām, nevēlas šīs ēkas pārdot tādēļ, ka baidās, ka atnāks rīdzinieks ar augstām vides prasībām un sāks protestēt, ka miglo laukus; labāk viņam ir “miers mājās”.

Otrs – ir īpašumi, kuriem līdz galam nav nokārtoti īpašumu dokumenti dažādu iemeslu dēļ. Trešais – īpašnieki nav uz vietas: vai nu dzīvo Rīgā vai ārzemēs.”

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Spread the love

Pievienot komentāru