Epidemioloģe no Latvijas skaidro, vai nākotnē būs nepieciešama pat 4 pote pret kovidu

Pēdējā laikā gan pasaulē, gan Latvijā arvien vairāk izskan informācija par nepieciešamību pēc trešās potes. Bet daudzus jau satrauc jautājums par ceturto poti un vai tāda būs nepieciešama nākotnē. 

Šim jautājumam pievērsās arī TV 24 raidījumā “Uz līnijas”, kurš uzdeva jautājumus epidemioloģei Andai Ķīvītei-Urtānei. Tai skaitā ekspertei tika prasīts, vai vai būs nepieciešama arī 4. vakcīna pret Covid-19.

Lasi arī: Latvijas ārsti skaidro, kāpēc Latvijā ir krietni augstāka mirstība no Covid-19 nekā daudzviet citur

Viņa, lai arī nesniedza konkrētu atbildi, tomēr deva izsmeļošu situācijas skaidrojumu un faktorus, kas varētu šo lēmumu ietekmēt. Eksperte norādīja, ka, pirmkārt, zinātniekiem būs jāskatās, uz cik ilgu laiku iedarbīga būs esošā balstvakcinācija, jo atbildes uz šo jautājumu vēl nav.

Zinātnieki lēš dažādi. Vieni lēš, ka diezin vai būs tā, ka pēc pusgada vajadzēs ceturto poti un nākamās, jo šī te balstvakcīna nodrošinās imunitāti uz ilgu laiku.”

 

Anda Ķīvīte -Urtāne norāda, ka viena no versijām, kura šobrīd tiek izskatīta, kā reāls scenārijs, ir, ka nebūs tāda “nulles kovida” situācija pasaulē, tāpēc, ar lielu iespēju, nākotnē, līdzīgi kā ar gripu, būs nepieciešama sezonāla vakcinācija. Viņa gan uzsver, ka tās ir tikai viņas pārdomas.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu vairāk par iespējamiem vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņiem 

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru