Latvijā daudziem VID izmaksātās nodokļu pārmaksas daļa būs jāatmaksā

Pelēkā gan nenosauca precīzu skaitu cilvēku, uz kuriem kļūdainie aprēķini attiektos, taču ierasts, ka 1. martā deklarācijas iesniedz daudzi desmiti tūkstošu cilvēku. Kopumā par daudz izmaksāti varētu būt apmēram 10 000 eiro.

Pelēkā skaidroja – lielai daļai pārmaksātā summa ir ap 15 eiro, un to jāatmaksā līdz 27. jūnijam, taču ir iespējams vienoties par atmaksas pagarinājumu.

Latvijas Radio ir zināmi tādi gadījumi, kuros informācija par kļūdaino aprēķinu atsūtīta, vēl pirms nauda ieripo kontā, taču daudz ir tādu gadījumu, kuros nodokļa pārmaksa jau sen kā ieskaitīta kontā, iespējams, pat iztērēta, un tagad jāmeklē – no kurienes lai gūst līdzekļus, lai neplānoto atmaksu veiktu. Ja šāda neapskaužama situācija gadījusies, ir jāpārplāno tēriņi. Pirmkārt, savus izdevumus sadalot trīs daļās.

Ieteikums ir vienkārši sadalīt visus izdevumus, kas plānoti mājsaimniecībā, trīs kategorijās – ir obligāti maksājumi, ir vajadzīgi maksājumi un ir vēlami maksājumi.

Obligātie būs tie, kuru nemaksāšana draud ar nelāgām sekām, un tie būtu maksājumi pirmām kārtām un uz tiem taupīt nevar. Un, es teiktu, ka šāds paziņojums par nodokļu pārmaksu arī iekrīt šādos obligātajos maksājumos.

Lasi arī: Mariupoles pilsētas padome: Krievijas armija sākusi izmantot mobilo krematoriju, lai slēptu kara noziegumu pēdas

Nākamie nāk vajadzīgie tēriņi – tās ir lietas, bez kurām mēs nevaram iztikt, bet uz kurām varam taupīt. Un šeit parādās elastīgas iespējas kaut ko samazināt – pārtika, apģērbs, transports. Un trešā kategorija ir vēlamie maksājumi – tās ir lietas, bez kurām mēs teorētiski varam iztikt, bet tās mums sagādā prieku un gandarījumu – uz šīm vēlamajām pozīcijām taupīt ir visvieglāk,” skaidroja “Swedbank” finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

Tomēr vissvarīgāk nodrošināt sev tā saukto drošības spilvenu. Proti, iespēju robežās atlikt un uzkrāt kādus līdzekļus, lai neplānotās situācijās būtu iespējams aizņemties, tā teikt – pašam no sevis.

Spread the love

COMMENTS

Pievienot komentāru